Hadüzenet a patakparti szemetelésnek – NAGYtakarítás Kézdiszéken (X)

Lemhényi fiatalok javaslatára első lépésben tizenegy közigazgatási egységben összehangolt takarítási akciót kezdeményeznek Háromszéken, a Feketeügy felső szakaszán és mellékágain.

A május 29-ei, kézdiszéki akció logisztikai és anyagi hátterét a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület és partnerei, a felelősségátvállalási szervezetek (OIREP) biztosítják. Ambrus Józsefet, a hulladékgazdálkodási egyesület igazgatóját kérdeztük, hogy miért tartják fontosnak, hogy ilyen típusú eseményeket támogassanak.

„Mindig örömmel olvasom, hogyha valamelyik településen összefog a közösség és összeszedik a szemetet, rendbe teszik környezetüket. Ha jól belegondolunk, nem is kellene ez hír legyen, hanem a mindennapok velejárója. Itt még nem tartunk, de úgy érzem, hogy egyre többen vannak, akiknek ez nemcsak fontos, hanem tenni is hajlandóak érte. Ez a kézdiszéki akció attól is izgalmas, hogy a lemhényi fiatalok kerestek meg, szervezzünk összehangolt takarítást, hiszen nem elég, ha csak náluk szedik össze a szemetet, ezt meg kellene tenni végig a folyó mentén, fel egészen a forrásig, végigmenve a mellékágakon is" – mondta Ambrus József

Ambrus József

Hozzátette, nem lesz könnyű, hiszen 700 önkéntest kell mozgósítaniuk, de megelégedéssel tölti el, hogy mindenütt nyitottak voltak a kezdeményezésre. Ugyanakkor hiszi, hogy minél többen vesznek részt az ilyen szemétgyűjtésben, annál kevesebben lesznek azok, akik a folyópartra hordják a szemetet. Bízik benne, hogy tiszta környezetben a szemetelők sem szívesen szórják szét nem használt dolgaikat – mondta.

Mely településeken lesz takarítás?

Tíz Kovászna megyei és egy Hargita megyei közigazgatási egység vesz részt a programban: Felsőháromszékről Kézdivásárhely, Csernáton, Torja, Kézdiszentlélek, Kézdiszentkereszt, Esztelnek, Kézdialmás, Lemhény, Ozsdola, Bereck, illetve Kászon község a szomszédos megyéből. Együttesen a Feketeügy 33 km-es, kézdiszéki partszakaszát, valamint 153 km-en a 12 mellékágat takarítják ki. A Feketeügy alsó ágát, az Olt torkolatáig ősszel tisztítják meg.

Az egyesület ehhez biztosítja a zsákokat, kesztyűket, láthatósági mellényeket, valamint konténereket ott, ahol szükséges. A Tega RT., a GospCom Kft., ECO Bihor segítségével minden összegyűjtött szemetet a lécfalvi lerakóba szállítanak.

„Itt jegyezném meg, hogy mindhárom cég, mint már annyiszor az évek során, első hívásra felajánlotta segítségét és biztosítják a szükséges logisztikát. A Hargita megyei szakaszon összegyűjtött szemetet az ECO Csík szállítja majd el” - részletezte. 

Fogadnak még önkénteseket?

A szervezők mindenkit szívesen látnak, hiszen egy ilyen akcióban minden dolgos kézre szükség van. Jelentkezni a a következő telefonszámokon lehet: 0752–764238 (Lukács Botond), 0758–331484 (Erős Rudolf).

Csatlakozzanak és ami a legfontosabb, őrizzük meg együtt a tiszta környezetet, legyen Zöld Háromszék! – olvasható a felhívásban.

Kapcsolódók

Kimaradt?