Frissítették a kockázatos országok és a karanténmentességet élvezők kategóriájának listáját

Frissítette pénteken az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) a járványügyi szempontból kockázatos országok listáját, valamint bővítette a külföldről érkező karanténmentességet élvezők kategóriáját.

Illusztráció | A határrendészet felvételeA testület legújabb határozata értelmében piros zónás lett Spanyolország, Olaszország, Svédország, a Dominikai Közösség és a Maldív-szigetek (itt 3 ezreléket meghaladó a koronavírus-fertőzöttek kéthetes aránya).

Az esetszámok növekedése miatt zöldből sárga zónába (1,5–3 ezrelék közötti arány) került Bolívia, Dél-Korea és a Brit Virgin-szigetek. Zöld zónás lett Örményország, Albánia, Mongólia és a Brunei Szultanátus.

A lista december 19-én, vasárnaptól érvényes.

Ugyanakkor a CNSU a december 10-i rendelkezést kiegészítette azzal, hogy az Európai Unión kívüli országokból Romániába érkezők közül mentesülnek a kötelező karantén alól a 2,4 tonnánál nagyobb teherautók sofőrjei, továbbá a 9 főnél nagyobb férőhellyel rendelkező buszok sofőrjei, ha rendelkeznek a koronavírus elleni oltással, bizonyíthatóan átestek a betegségen az elmúlt fél évben, vagy negatív tesztet tudnak felmutatni.

A december 10-től érvényes beutazási szabályok január 8-ig érvényesek.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?