CNSU: vasárnaptól piros listára kerül Franciaország és Portugália

Frissítette a koronavírus-fertőzés szempontjából kockázatosnak minősített országok és régiók listáját csütörtökön az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU).

A kép illusztráció | Fotó: Agerpres/EPAA határozat értelmében a legsúlyosabb, piros besorolású országok listájára kerül vasárnaptól Franciaország, Portugália, Mauritius és Észak-Mariana-szigetek. A piros listás országokból Romániába érkezőknek csak a koronavírus elleni oltási igazolvány ad felmentést a karanténkötelezettség alól (van néhány kivétel, például az oltott szülőkkel utazó 12 évnél fiatalabb kiskorúak).

Piros listán szerepelnek azok az országok, amelyekben meghaladja a 3 ezreléket a fertőzés kéthetes aránya. A CNSU az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) november 15–28. közötti adatait vette alapul.

Enyhébb besorolást kapott (pirosból sárgába került át) Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Mongólia és Belize, míg zöldből a súlyosabb, sárga listára került fel a növekvő esetszámok miatt Spanyolország, Svédország, Vietnam és a Brunei Szultanátus.

Románia 1,6 ezrelékkel az utolsó a sárga listás országok között. A zöld listán szereplő országokból érkezők számára semmilyen korlátozás nincs a román határon. A lista, amelyen Magyarország 13,9 ezrelékes fertőzöttségi aránnal továbbra is a piros zónában szerepel, december 5-től, vasárnaptól lép érvénybe, és teljes terjedelmében itt tanulmányozható. Hangsúlyozni kell, hogy Magyarország továbbra sem vezet be korlátozást a Romániából érkezőkkel szemben, míg a román hatóságok elfogadják a magyar oltási igazolásokat is, nem csak az európai uniós Covid-igazolványokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?