Frissítették a kockázatos országok listáját, Románia átkerült a sárga zónába

Frissítette pénteken az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) a járványügyi szempontból kockázatos országok és régiók listáját.

Az Európa Betegség- és Járvány-megelőzési Központ (ECDC) november 8. és 21. közötti adataira épülő, az adott időszakban ezer lakosra jutó koronavírus-fertőzést figyelembe vevő besorolás szerint a legsúlyosabb, 3 ezrelék feletti piros kategóriába került Monaco.

Románia ugyanakkor (2,5 ezrelékes aránnyal) pirosból átkerült az enyhébb besorolású sárga listára. Szintén sárga listás lett – csak épp a növekvő esetszámok miatt – többek között Olaszország és Málta. Magyarország (11,8 ezrelék) marad a piros zónában.Illusztráció | Fotó: Agerpres

A besorolás értelmében az adott országokból érkezőkre különböző intézkedések vonatkoznak: a zöld listás országokból beutazókkal szemben nincs korlátozás, a sárga listás államokból jövőktől elfogadják a negatív koronavírus-tesztet is a karantén alóli felmentéshez, a piros listás országokból érkezők esetében viszont (néhány kivételtől eltekintve) csak az oltási igazolás ad mentességet a vesztegzár alól.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A magyar hatóságok semmilyen korlátozást nem támasztanak a Romániából beutazók számára. Viszont a román hatóságok is elfogadják a Magyarországon használt, de az
Európai Unió által nem elismert vakcinákról (Sinopharm, Szputnyik) szóló igazolást.

Az országok új járványügyi besorolása november 28-tól, vasárnaptól lép érvénybe. A teljes lista ide kattintva böngészhető.

Kapcsolódók

Kimaradt?