Újabb határátlépési szigorításokról döntött a vészhelyzeti bizottság

Újabb szabályok lépnek érvénybe december 10-től a Románia területére érkezők számára, és az intézkedés 2022. január 8-ig hatályos – döntötte el hétfő esti ülésén az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU). A korlátozásokat a koronavírus omikron variánsának terjedésével indokolták.

A határozat értelmében december 10-vel kezdődően 14 napos karanténba vonulnia annak, aki az Európai Unió tagállamaiból, az Európai Gazdasági Térségből vagy a Svájcból utazik be Romániába, a következő esetekben:

  • ha a zöld vagy sárga zónából érkezett, és nem tudja bizonyítani a koronavírus elleni oltottságát, a betegségből való kigyógyultságát, illetve nincs 72 órásnál nem régebbi negatív PCR-tesztje;
  • ha piros zónából érkezett, és nem tudja bizonyítani oltottságát, vagy azt, hogy átesett a betegségen.

Hetvenkét órásnál nem régebbi negatív koronavírus-teszt felmutatása mellett is 10 napos karanténba kell vonulnia annak a beutazónak, aki az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség vagy a Svájci Államszövetség valamely piros zónás régiójából jön Romániába, és nem tudja bizonyítani sem oltottságát, sem a betegségből való kigyógyultságát.

Kivételt képeznek a 12 évnél fiatalabb gyerekek, illetve azok a 12–16 év közötti kiskorúak, akiknek negatív PCR-tesztjük van, függetlenül attól, hogy milyen besorolású országból érkeztek. Azokra sem vonatkozik a karanténkötelezettség, akik ugyan a piros zónából érkeznek, nincsenek beoltva, nem estek át a betegségen, viszont kevesebb mint 3 napra jönnek Romániába (72 óránál nem maradnak többet), és negatív PCR-tesztet mutatnak fel. Ha mégsem távoznak 3 nap után az országból, a negyedik naptól 14 napra karanténba kell vonulniuk.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az átutazóban levő személyeknek, ha 24 óránál többet nem tartózkodnak Románia területén, szintén nem kell karanténba vonulniuk.

A Magyarországról vagy Bulgáriából Romániába érkező határmenti munkavállalók, valamint a két országban dolgozó román állampolgárok (ingázók) is mentesülnek a karantén alól, ha az országba való belépéskor igazolják a munkaviszonyukat.

A tanulás, vizsgázás, tanulmányok elkezdése vagy lezárása céljából határon átkelő tanulók vagy egyetemi hallgatók, illetve kísérőik (ha kiskorú diákról van szó) szintén mentesülnek a karantén alól, akárcsak a sportversenyek résztvevői vagy kulturális rendezvények, előadások szereplői és a hozzájuk tartozó munkacsoport.Belépésre várakozók a nagylaki országúti határátkelőhelyen | Archív felvétel/Nagylaki Polgármesteri Hivatal

Nem vonatkozik a karantén az alábbi csoportokra sem:

  • a 2,4 tonnás vagy annál nagyobb megengedett össztömegű áruszállító gépjárművek vezetői, valamint a maximum 9 ülőhellyel rendelkező, utasokat szállító gépjárművek vezetői;
  • a Romániának gyorsított eljárással kiadott vagy visszatoloncolt személyek;
  • diplomaták, külképviseletek tagjai.

Az Európai Unión, az Európai Gazdasági Térségen vagy a Svájci Államszövetségen kívül eső országokból érkező személyeknek 14 napos karantént ír elő a határozat, ha nem tudnak egy 48 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet felmutatni.

Az Európai Unión, az Európai Gazdasági Térségen vagy a Svájci Államszövetségen kívül eső országokból érkező személyeknek, ha nincsenek beoltva és nem tudják igazolni, hogy átestek a betegségen, az ország besorolásától függetlenül 48 órásnál nem régebbi negatív tesztet kell felmutatniuk, majd 10 napra karanténba kell vonulniuk. A felsorolt kivételek ebben az esetben is érvényesek.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?