Még nincs döntés az országba való belépés negatív teszthez kötéséről

Cáfolta az egészségügyi miniszter, hogy a pénteki kormányülésen vita alakult volna ki az országba beutazók kötelező koronavírus-tesztelésének esetleges bevezetése kapcsán. Alexandru Rafila azt állította, hogy megvizsgálták az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) ajánlásait, és megállapodtak abban, hogy hatékony és kivitelezhető megoldásra van szükség.

A tárcavezető rámutatott, az ECDC azt javasolta, hogy az omikron variáns terjedésének fékezése érdekében az Európai Unión belül teszteljék az utazókat. A miniszter szerint alaposan meg kell fontolni egy ilyen intézkedést, elsősorban logisztikai szempontból, oda kell figyelni arra, hogy alkalmazható legyen.

„Ha a téli ünnepek alatt le kell tesztelni naponta 100 ezer személyt – és itt nem a reptéri tesztelésre gondolok, hanem arra, hogy a vörös zónákból érkezőknek tesztelniük kell a nyolcadik napon a karantén feloldása érdekében –, ez nem valósítható meg, ha otthonukban kell levenni tőlük a mintát” – magyarázta.

Rafila azt mondta, nem volt „semmiféle vita” erről a katasztrófavédelem vezetőjével, Raed Arafattal. A miniszter álláspontja szerint meg kell vizsgálni, hogy mely országok esetében magasabb az új vírusvariáns Romániába való átterjedésének kockázata, és azt is meg kell nézni, hogy miként járnak el más országok, majd ennek alapján kell dönteni a Romániában alkalmazandó intézkedésekről. „Elsősorban tesztelésről beszélünk vagy egy dokumentumról, amely igazolja, hogy az illető elvégezte a tesztet a Romániába való beutazását megelőző 48 órán belül. De még el kell dönteni, hogy mely kategóriákra, illetve mely országokból érkezőkre érvényes ez” – fogalmazott.A kép illusztráció | Fotó: Agerpres/EPA

A katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) péntek este közölte, hogy az egészségügyi minisztérium és az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) ismét megvizsgálja, indokolt-e negatív PCR-teszthez kötni az ország területére való belépést december 5-étől. A DSU cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a pénteki kormányülésen „nézeteltérések” adódtak a téma kapcsán.

A közleményben rámutattak, a koronavírus omikron variánsának terjedésével kapcsolatos bizonytalanság miatt, illetve tekintettel arra, hogy a teljeskörűen beoltott vagy a betegségen átesett személyek is megfertőződhetnek, az INSP december 2-án küldött egy átiratot a DSU-nak és az egészségügyi minisztériumnak, amelyben javasolta, hogy ezután csak negatív koronavírus-teszttel engedélyezzék a belépést a Romániába érkezők számára, függetlenül attól, hogy milyen járványügyi besorolású országból érkeznek.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?