FRISSÍTVE – Omikron variánssal fertőződhettek meg ketten a Dél-Afrikából hazaszállított személyek közül

FRISSÍTVE: Pozitív lett a koronavírus-tesztje három személynek azok közül, akiket az omikron variáns felbukkanása miatt Dél-Afrikából hazaszállítottak Romániába. FRISSÍTÉS: Alapos a gyanú, hogy ketten közülük az omikront kapták el.

Ezzel a géppel hozták haza a kint rekedt román állampolgárokat | Fotó: Tarom Facebook-oldalElőbb a nagybányai rögbicsapat egyik játékosánál mutatták ki a koronavírust. A Máramaros megyei prefektúra sajtószóvivője, Dan Bucă szerda este közölte, a férfitől a nagybányai reptéren vettek mintát a PCR-teszthez kedd esti érkezésekor, és az eredmény pozitív lett.

A férfi tünetmentes, de orvosi felügyelet alatt tartják. Csütörtökön újabb mintát vesznek tőle, amelyet elküldenek majd a bukaresti Cantacuzino Intézethez szekvenálásra.

Később az egészségügyi minisztérium közleményben tájékoztatott, hogy további két Dél-Afrikából hazaszállított személynél – akiket az otopeni-i repülőtéren teszteltek – szintén kimutatták a koronavírust. Esetükben epidemiológiai vizsgálat indult a közvetlen kontaktok felderítésére.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter csütörtökön megerősítette, amit az egészségügyi tárca korábban már közölt: „nagy a valószínűsége” annak, hogy a Dél-Afrikából hazahozott, pozitív koronavírustesztű személyek a vírus omikron variánsával fertőződtek meg. Hangsúlyozta azonban, hogy a fertőzöttek tünetmentesek, és 14 napig elkülönítésben lesznek, megfigyelés alatt.

A minták szekvenálásának eddigi adatai több mutációt is kimutattak már a vírusban, de meg kell várni a folyamat végét, hogy biztosan tudni lehessen, az omikron variánsról, vagy egy más törzsről van szó, mondta sajtónyilatkozatában Rafila. Véleménye szerint azonban „nagy a valószínűsége, hogy az omikronról van szó, pontosan azért, mert ez egy sok mutációval rendelkező törzs”.

Ketten omikronnal fertőződhettek meg

Alapos a gyanú arra, hogy a koronavírus omikron variánsával fertőződött meg két személy a Dél-Afrikából hazahozott román állampolgárok közül – közölte csütörtökön az egészségügyi minisztérium.

Mintáik szekvenálása több napig tart, de az első tesztek szerint „alapos a gyanú”, hogy ketten közülük az omikron variánssal fertőződtek meg – tájékoztatott a minisztérium.

A tárca közölte azt is, hogy mindhárom fertőzött személy teljeskörűen be van oltva. Mindegyikük tünetmentes, egészségi állapotuk jó, jelenleg megfigyelés alatt tartják őket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?