Fertőzésveszély: katonai légitámaszponton fogadták a Dél-Afrikából érkező Tarom-gépet

A fertőzésveszély csökkentése érdekében a Bukarest melletti katonai légitámaszpont fogadta kedden a Tarom légitársaság Johannesburgból érkező utasszállító repülőgépét, amelyet a kormány küldött a dél-afrikai térségben rekedt román állampolgárokért.

A különjárat indítását vasárnapi rendkívüli ülésén hagyta jóvá a kormány, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus eddigieknél fertőzőképesebbnek tartott, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt, a térségben pedig több mint 40 román állampolgár – köztük a bajnok nagybányai rögbicsapat – kért hazatéréséhez segítséget a pretoriai román külképviselettől.

A külügyminisztérium tájékoztatása szerint a Taromtól bérelt utasszállítón 46 román, 18 más európai (tíz bolgár, négy spanyol, három lengyel és egy magyar), illetve hat harmadik országbeli állampolgár (a nagybányai rögbiklub 4 georgiai, egy ausztrál és egy újzélandi, román tartózkodási engedéllyel rendelkező játékosa) tért vissza Európába.

Încă o misiune de repatriere a cetățenilor români și a altor cetățeni europeni încheiată cu succes! La sfârșitul a 11...

Közzétette: TAROM – 2021. november 30., kedd

Bár számukra a bukaresti Henri Coanda nemzetközi repülőtér elkülönített folyosókat készített elő, a közegészségügyi szervek úgy döntöttek: biztonságosabb, ha – a civilek és katonák által közösen használt kifutópályáról – a katonai támaszpontra irányítják a gépet, és a dél-afrikai térségéből érkezők egyáltalán nem haladnak át a nemzetközi repülőtér utasterminálján.

A sportküldöttség tagjai egy kisebb repülővel folytatják útjukat Nagybányára, a többi utast pedig a közegészségügyi igazgatóság veszi át, hogy letesztelje és karanténba helyezze őket.

Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) szombaton döntött arról, hogy a dél-afrikai térségből érkezők közül kizárólag az Európai Unió és Svájc állampolgárait léphetnek be az ország területére, számukra pedig tesztelési és 14 napos karanténkötelezettséget írtak elő, függetlenül attól, hogy be vannak-e oltva a koronavírus ellen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?