Marokkóból is különgéppel szállítják haza az ottrekedt román állampolgárokat

Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) kedden jóváhagyta a Marokkói Királyságban rekedt román állampolgárok hazatelepítését a Tarom légitársaság különjáratával, miután a marokkói hatóságok a koronavírus új törzsének megjelenése miatt felfüggesztették az országba irányuló kereskedelmi légi járatokat.

A bizottság 109-es határozata értelmében aktiválják az Európai Polgári Védelmi Mechanizmust. A költségeket az állami büdzséből, a kormány rendelkezésére álló tartalékalapból állják.

A külügyminisztérium a nap folyamán korábban arról tájékoztatott, hogy miután a marokkói hatóságok a koronavírus új törzsének megjelenése miatt felfüggesztették a Marokkóba irányuló kereskedelmi légi járatokat, a rabati román nagykövetség 72, a királyságban rekedt romániai turista érdekében jár el.

Közleményében a tárca tájékoztatott, hogy a rabati nagykövetség erőfeszítéseket tett és tesz annak érdekében, hogy alternatív repülőjáratokat találjon hazafelé a román állampolgároknak, akiknek járatait törölték, és emellett konzuli támogatást nyújt nekik.

Nicolae Ciucă miniszterelnök közölte, úgy döntöttek, két napot várnak a Marokkóban rekedt állapolgárok hazaszállításával, hogy időt adjanak a szükséges eljárások és formalitások elvégzésére, és addig ellenőrzik, hogy vannak-e még más romániai állampolgárok is a térségben.

Ciucă szerint a TAROM különgépe csütörtök reggel indulna Marokkóba a román állampolgárokért, és mivel a gépen maradnak szabad helyek, azokat felajánlják más, szintén ott rekedt európai polgároknak.

(Címlapkép: Tarom/Facebook)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?