Omikron-gyanú: pozitív lett a Dél-Afrikából hazatérő egyik rögbijátékos koronavírus-tesztje

A Dél-Afrikai Köztársaságból különgéppel hazahozatott nagybányai rögbicsapata egyik tagjának pozitív lett a koronavírus-tesztje, amit a máramarosi város nemzetközi repülőterén végeztek el hazatérését követően. Fennáll a veszélye annak, hogy a koronavírus új típusával, az Omikronnal fertőződött meg a sportoló, akit egyelőre kórházban tartanak, bár tünetei egyelőre nincsenek.

Az egyik hazatérő rögbijátékos koronavírus-tesztje pozitív eredményt mutatott, amiről szerdán délután tájékoztatták - adta hírül a Digi24 hírtelevízió. Ezután újabb mintát vettek tőle, amit elküldtek a fővárosi Cantacuzino-intézetbe, hogy megvizsgálják, az omikronnal fertőződött-e meg. Az újabb teszteredményig fokozott orvosi megfigyelés alatt tartják. Amennyiben bebizonyosodik, akkor ő lesz az első olyan beteg Romániában, aki az omikron-variánstól betegedett meg. 

Sajtóinformációk szerint további két Romániába hazahozott személy tesztje is pozitív eredményt mutatott a repülőtéren elvégzett vizsgálatok után. Most az ő esetükben is hasonló, további vizsgálatokra van szükség. 

Dél-Afrikából összesen hetven személyt hozott el a Tarom légitársaság különgépe. | Fotó: Tarom

A Dél-Afrikai Köztársaságba indított különjáratról vasárnapi rendkívüli ülésén döntött a román kormány, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus eddigieknél fertőzőképesebbnek tartott, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt, a térségben pedig több mint 40 román állampolgár – köztük a bajnok nagybányai rögbicsapat – kért hazatéréséhez segítséget a pretoriai román külképviselettől.

A külügyminisztérium tájékoztatása szerint a Taromtól bérelt utasszállítón 46 román, 18 más európai (tíz bolgár, négy spanyol, három lengyel és egy magyar), illetve hat harmadik országbeli állampolgár (a nagybányai rögbiklub 4 georgiai, egy ausztrál és egy újzélandi, román tartózkodási engedéllyel rendelkező játékosa) tért vissza Európába.

A sportküldöttség tagjai egy kisebb repülővel folytatták útjukat Nagybányára, a többi utast pedig a közegészségügyi igazgatóság vette át, hogy letesztelje és karanténba helyezze őket.

Kapcsolódók

Kimaradt?