banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Felszólaltak a szélsőjobboldali pártok gyűlöletkeltése ellen

A szélsőjobboldali pártok gyűlöletkeltésére hívta fel az Európai Bizottsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tagjainak a figyelmét az RMDSZ. Közleményük alapján az emberjogvédő szervezet romániai találkozója alkalmával Hajdú Gábor, Hargita megyei parlamenti képviselő szólalt fel, hangsúlyozva, hogy mindent megtesznek azért, hogy a „romániai magyar közösség ne váljon ezen pártok céltáblájává” az idei választási évben.

„Határozottan elítéljük a szélsőséges megnyilvánulásokat és minden nemzetközi fórumon felhívjuk a figyelmet ezen jelenségekre” – jelentette ki. Hajdú Gábor, aki az EBESZ parlamenti közgyűlésének tagja, az RMDSZ portálunkhoz eljutatott közleménye alapján rámutatott: az AUR és Diana Șoșoacă pártja azok az alakulatok, amelyek mindenhol, minden eszközzel a magyarokat támadják. Ők a magyar közösség ellenségei, magyarázta. Támadják zászlóinkat, szimbólumainkat, anyanyelvünket, azon ügyködnek, hogy törvényen kívül helyezzék Székelyföldet, vagy hogy kitegyék a parlamentből az RMDSZ-t, a magyar közösség választott képviseletét, mondta Hajdú.

Illusztráció | Fotó: az AUR marosvásárhelyi szervezete

Meglátása szerint az RMDSZ-nek kettős feladata van: egyrészt felhívni a nemzetközi szervezetek figyelmét arra, hogy a szélsőjobboldal romániai térnyerése veszélybe sodorhatja a magyar közösség megszerzett jogait, másrészt pedig helyet biztosítani maguknak a döntéshozó intézményekben. „Ez a június 9-i választás tétje is” – hangsúlyozta. Megjegyezte, hogy az AUR és társai csak még hangosabbak és vehemensebbek lesznek az Európai Parlamentben és az önkormányzatokban.

A közlemény alapján az EBESZ emberjogi bizottságának tagjai április 16–18. között tartózkodnak Romániában a választási kampányt megelőző időszak megfigyelése céljából, majd a hivatalos kampány idején és a választások napján is megfigyelőként jelen lesznek több településen az országban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?