Tamás Sándor: nem riogattunk, hanem valós veszélyre hívtuk fel a figyelmet

„Nagy csata van a hátuk mögött. Az egyik legnagyobb ellenfél a vírushelyzet volt, hiszen nehezített terepen szerveztünk a választási kampányt. Másrészt az elmúlt két évben öt választás volt, és az emberek elfáradtak. Mi, politikusok kicsit a politika szemüvegén keresztül látjuk az életet, de természetes az, hogy az emberek élete nem erről szól” – értékelte hétfő délelőtt a vasárnapi parlamenti választásokat Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki elnöke.

Tamás Sándor kifejtette: „Egyesek ki akarták ejteni az RMDSZ-t a parlamentből, de az embereknek köszönhetően lehetőséget kaptunk, hogy egyik kezünkkel építkezzünk a másikkal pedig védjük a közösségünket”.

„Köszönjük mindenekelőtt az embereknek, akik elmentek kell szavazni. Örvendünk az összefogásnak amely nemcsak a politikai szervezetek között valósult meg, hanem a történelmi magyar egyházak, a magyar kormány, a Fidesz-KDNP, a Kárpát-medence magyar érzelmű politikusai és szervezeteink között is” – mondta Tamás Sándor.

AzRMDSZ-es politikus – aki egyben a Kovácszna Megyei Tanács elnöke is – hétfő délelőtti sajtótájékoztatón kifejtette: érezték egy ideje, hogy vannak olyan erők, amelyek ki akarták ejteni az RMDSZ-t a parlamentből, és nem riogatás volt, amikor a Dan Tanasă nevével fémjelzett Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) „újfasiszta párt” előretörésére hívták fel a figyelmet.

Szinte biztos, hogy az AUR-nak Háromszéken parlamenti képviselője lesz, és maga Dan Tanasă is bejut a parlamentbe a Maros megyei listáról – vélte Tamás Sándor, aki szerint ez azt jelenti, hogy „nem lesz könnyebb, hanem másként lesz nehezebb az erdélyi magyarok élete és nehéz időszak következne, ha a magyar közösségnek nem lenne parlamenti képviselete, ahhoz, hogy megvédje az embereket”.

Bukarestből kapott ukáz alapján büntettek a háromszéki RMDSZ-politikusokat

Szombaton és vasárnap az RMDSZ tucatnyi tisztségviselőjét idézte be a Kovászna megyei rendőrség amiatt, hogy a Facebook-közösségi oldalon megosztottak egy, eredetileg Tamás Sándor által pénteken közzétett, szavazásra buzdító posztot, amit a hatóságok a kampánycsend megsértésének minősítettek.

A rendőrök szombaton, Mikulás estéjén egy kézdiszentléleki óvónő ajtaján kopogtak, majd vasárnap sorra idézték be az RMDSZ háromszéki aktivistáit, tisztségviselőit, köztük Miklós Zoltán és Könczei Csaba képviselő jelölteket, Tamás Sándor megyei tanácselnököt, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert, Gyerő József kovásznai polgármestert, tanácstagokat és másokat, mintegy tucatnyi személyt.

Tamás Sándor szerint az érintetteket 4500 és 10 ezer lej közti pénzbüntetéssel sújtották, tették mindezt egy olyan törvénycikkelyre hivatkozva, amit az alkotmánybíróság még 2010-ben hatálytalanított. A háromszéki elöljáró leszögezte: nem a helyi és megyei rendőrökkel van gond, hiszen ők korrektül viselkedtek minden érintettel, ám ők „Bukarestből kapták az ukázt” – egyértelmű, hogy teljesíteniük kellett a parancsot – tette hozzá.

Az RMDSZ háromszéki elnöke szerint minden esetben azt kifogásolták, hogy a „magyar összefogásra” buzdítottak, holott a román pártok is a „román összefogásra” buzdítottak. Tamás Sándor sérelmezte, hogy a hatóságok számára az nem volt probléma, hogy Victor Ponta vasárnap a pártja nevét (Pro România) tartalmazó üzeneteket osztott meg a közösségi oldalon, vagy az, hogy Traian Băsescu volt államfő a szavazóhelyiségből kijövet azt nyilatkozta, hogy a PMP-re szavazott.

Tamás Sándor hétfőn is megerősítette amit a választások éjszakáján nyilatkozott, hogy megfellebbezik a rendőrségi jegyzőkönyveket, ezért felkér mindenkit, aki idézést kapott, hogy jelezze az RMDSZ-nek. „Perelni fogunk, és bármi történik, egyetlen érintettnek sem lesz anyagi hátránya” – szögezte le. Hozzátette: ha elveszítik a pert, és érvényben maradnak a büntetések, akkor gyűjtést szerveznek, s mindenkinek kifizetik a bírságát.

Tamás Sándor szerint ezz az ügy is jelzi, hogy meg akarják félemlíteni a magyarokat, és kettős mércét alkalmaznak a hatóságok. „Nem riogatni akarjuk az embereket, hanem tisztességesen arra mutatunk rá, hogy a magyar közösség csak saját erejére számíthat” – állapította meg a háromszéki elöljáró, aki szerint minderre egy jó válasz lehet, a magyar közösség önszerveződése.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?