Felmérés: a diákok fele állítja, hozzá kell járulnia az „osztálypénzhez”, amiből fogyóanyagokat vásárolnak

A hátrányos helyzetű közösségekben élő gyerekek több mint fele állítja, hogy tanáraik pénzt kérnek tőlük az „osztálypénzbe”, amiből különböző fogyóanyagokat vásárolnak meg – derül ki a World Vision romániai szervezetének felméréséből. A szervezet emlékeztet, hogy az alkotmány és a tanügyi törvény értelmében az oktatáshoz való hozzáférés ingyenes és kötelező.

A megkérdezett gyerekek egyharmada azt mondta, hogy a tanárok diszkriminálják a tanulókat intellektuális képességeik, külsőjük, vallásuk, ruházatuk vagy fogyatékosságaik alapján; ugyanakkor 45 százalékuk állította, hogy egyes tanulók diszkriminálják bizonyos társaikat.

A World Vision romániai szervezete Hatóságok falun címmel kampányt hirdet, amely révén arra buzdítja a politikusokat és más döntéshozókat, hogy látogassák meg a kiszolgáltatott közösségeket, tájékozódjanak közvetlenül a gyerekek szükségleteiről, mielőtt gyerekjogvédelmi intézkedéseket javasolnának. A kampány november 20-án, a gyermekek jogainak világnapján kezdődik.

Illusztráció forrása: AdobeStock

Az első látogató Ligia Deca tanügyminiszter lesz, aki az Országos Gyermekjogvédelmi Hatóság, az elnöki hivatal, a kormány, a tanfelügyelőség képviselőivel együtt látogat meg két Ialomiţa megyei iskolát, ahova hátrányos helyzetben lévő közösségek gyermekei járnak, és ahol a szervezet útjára indítja a Kenyér holnapra is, valamint Kilencedikes szeretnék lenni programokat.

A World Vision felmérése szerint a tanulók 52 százaléka azt mondta, hogy büntetésképpen kiküldik őket a tanárok az osztályteremből. A gyerekek 59 százaléka szerint viszont nem kapnak rossz jegyet rossz magaviselet miatt.

A felmérésben részt vevő tanulók 70 százaléka azt felelte, hogy a tanárok felszólítására pénzt kell vinniük az iskolába különböző gyakorlófüzetek, példatárak megvásárlására, 51 százalékuktól pedig az „osztálypénzhez” kérnek hozzájárulást, hogy abból vegyék meg a szükséges papírt, írószert, krétát, szivacsot. A tanárok teljesítményéről a diákok 43 százalékát egyszer sem kérdezték meg a tavalyi év során, 28 százalékuk azt mondta, hogy tavaly egyetlenegyszer kérték ki a véleményüket ezzel kapcsolatban.

A World Vision romániai szervezete szerint Romániában, főleg a kiszolgáltatott közösségekben nap mint nap megsértik a gyermekek hazai és nemzetközi törvényekben és megállapodásokban leszögezett jogait. A gyerekek 21 százaléka válaszolta azt, hogy átlagosan 3-4 órát tölt tanulással, házi feladatok elkészítésével a tanítási időn kívül, 14 százalékuk pedig még 4 óránál is többet.

A felmérés 659, zömében kistelepülésen élő, általános iskolás és gimnazista diák megkérdezésével készült.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?