Feljelentette a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a Szakszervezeti Művelődési Házak Országos Szövetségét

A lépésre azért került sor, mert a tulajdonos nem törődik a lepusztult ingatlannal.

A Szakszervezetek Művelődési Háza nem a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tulajdona, ezért sem rendbe hozni, sem működtetni nem tudja azt. Az önkormányzat sajtóirodájának közleménye szerint „figyelembe véve, hogy a Szakszervezeti Művelődési Házak Országos Szövetsége magának követeli a Sepsiszentgyörgy központjában található ingatlan tulajdonjogát, valamint azt, hogy a leromlott épület illegális cselekmények, kihágások helyszínéül szolgál, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata kénytelen volt egy bűnvádi eljárás indítását kezdeményezni.” Az önkormányzat hangsúlyozza, a tulajdonosok felelőssége, hogy gondoskodjanak a Szakszervezetek Művelődési Házának épületéről, és megoldják azokat a problémákat, amelyek abból adódnak, hogy hosszú évek óta elhagyatottan áll.

A sepsiszentgyörgyi városháza többször is felkérte a rendőrséget, hogy járőrözzenek a kultúrpalota környékén és előzzék meg az illegális cselekményeket. Az önkormányzat jelenleg nem tudja ellátni ezt a feladatot, hiszen a járványhelyzet miatt a helyi rendőrség közel egy éve az országos rendőrségnek van alárendelve. Ezért a helyi hatóságok nem adhatnak feladatot a helyi rendőröknek, más eszközeik pedig a közrend fenntartására a Szakszervezetek Művelődési Házának épülete körül nincsenek.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata át szeretné venni a Szakszervezetek Művelődési Házának tulajdonjogát és visszahelyezni az épületet a város kulturális körforgásába, ehhez azonban egy központi szinten hozott döntésre van szükség. A helyzetet nehéz megoldani, mutatott rá Antal Árpád polgármester, aki szerint országos szinten 37 szakszervezeti művelődési ház van a sepsiszentgyörgyihez hasonló állapotban. Gondot jelent, hogy ezeknek 5 típusú tulajdonjogi helyzete van, ezért nem lehet egyetlen törvénnyel rendezni. Van kultúrház, melynek tulajdonosa az állam, de kezelője valamelyik szakszervezet, van olyan is, hogy a tulajdonos egy szakszervezet, de egy másik szakszervezet működteti.

(Nyitókép: Kovács Zsolt)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?