Uszodahiányra panaszkodnak a sepsiszentgyörgyiek, de megoldás is körvonalazódik

A járványügyi szabályok, a magas fenntartási költségek és az elegendő számú alkalmazott hiánya nem teszi lehetővé, hogy újranyissák a tavaly októberben bezárt sepsiszentgyörgyi födött uszodát, állapította meg Antal Árpád polgármester. Sok sepsiszentgyörgyinek hiányzik az úszás lehetősége, ezért petíciót indítottak, amelyet több mint 200-an írtak alá.

A kezdeményezők arra hivatkoznak, hogy a sepsiszentgyörgyi uszodát tavaly június és október között látogathatták a gyerekek és a leigazolt sportolók, és közülük senki nem fertőződött meg koronavírussal. Felidézik, hogy október óta sok ígéretet kaptak, hogy ha a városban a fertőzöttségi szint 3 ezrelék alá esik, kinyithat az uszoda. Jelenleg ez a mutató valamivel több, mint 1 ezrelék, ám a létesítmény továbbra is zárva van. Azzal is példázódnak, hogy Brassóban és Csíkszeredában nem zárták be az uszodákat, sok sepsiszentgyörgyi odautazik, ha úszni szeretne.

Az érvényben lévő szabályozások szerint csak az igazolt sportolók számára lehetne úszóedzésekre megnyitni az uszodát, ám csődöt jelentene öt-hat sportolóért működtetni egy ekkora létesítményt, mutatott rá korábban Tóth-Birtan Csaba alpolgármester.

Fotók: ReKreatív Egyesület

A sepsiszentgyörgyi födött uszoda medencéjének alacsony az energetikai hatékonysága, ezért magasak a létesítmény fenntartási költségei, másrészt a járványügyi szabályok miatt csak egy szűk réteg, a leigazolt sportolók használhatnák az uszodát, ami nagy anyagi terhet róna a városházára.

Emellett a város sportlétesítményeit működtető SepsiRekreativ személyzete a sugásfürdői sípályák működtetésével volt elfoglalva és az időjárás remélhetőleg megengedi, hogy még működjenek a sípályák, fogalmazta meg Antal Árpád polgármester.

Két új uszoda épül Sepsiszentgyörgyön és korszerűsítik a meglévőt

Bár korábban felmerült annak lehetősége, hogy lebontják a jelenlegi uszodát, mivel évente 1 millió lejes veszteséget okoz az önkormányzatnak, ám a létesítményt hamarosan felújítják mivel a városháza finanszírozási forrást talált ehhez norvég alapokból.

Antal Árpád polgármester szerint a jövőben három uszodája is lehet Sepsiszentgyörgynek, hiszen a jelenlegi létesítmény modernizálása mellett tervben van egy korszerű olimpiai uszoda építése a Szemerja negyedben, a Vadász utcai sportcsarnok szomszédságában. Az új uszodát egyaránt használják majd a tömegsport gyakorlói, de országos és nemzetközi sportesemények megszervezéséhez is alkalmas lesz.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat által tervezett új uszoda építését átvállalja a fejlesztési és közigazgatási minisztérium, jelentette be múlt pénteken háromszéki látogatása alkalmával Cseke Attila miniszter. A harmadik sepsiszentgyörgyi uszodát a Sapientia Tudományegyetem építteti a Sepsi Aréna szomszédságában, ugyanis az egyetem keretében testnevelés és sport szakok is indulnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?