Felháborodást keltettek a sírkereszt alakú bóják, de a belügy szerint ezekre szükség van

A sírkereszt alakú bóják szerepe, hogy jól láthatóan jelezzék azokat a veszélyes helyeket, amelyeken a legtöbb vízbefúlás történt az elmúlt években – közölte hétfőn a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője. Raed Arafat Facebook-bejegyzésben reagált a felső részükön keresztet formázó bójákat ért bírálatokra.

A belügyi államtitkár azt írta, a különleges kialakítású bójákkal a céljuk, hogy felhívják a tengerben fürdőzők figyelmét a veszélyre, a piros kereszt ugyanis sokkal inkább szembetűnő, mint egy, a vízen lebegő labda. „Megközelítve őket a rajtuk levő figyelmeztető szöveget is el lehet olvasni, amely felhívja a figyelmet arra, hogy túl közel kerültél a veszélyhez” – magyarázta a katasztrófavédelem vezetője.

„A két évvel ezelőtt szakemberek által tervezett és nem kormányzati alapokból finanszírozott projekt célja, hogy jól látható módon jelezze azokat a veszélyes területeket, ahol az elmúlt években több vízbefulladás történt” – magyarázta Arafat. Leírta: „Ahhoz, hogy látható legyen és felhívja magára a figyelmet, nem lehetett egy kis lebegő gömb, mivel a veszélyzóna megközelítésekor nagyobb láthatóságra van szükség. A vörös kereszt gondolata sokféleképpen értelmezhető, de már messziről jelzi a veszélyt, és ha még közelebb megyünk, akkor olvashatjuk a figyelmeztető szöveget, amely felhívja a figyelmünket arra, hogy már nagyon közel vagyunk a veszélyhez.” A bóján egyébként román nyelven azt írja: „Fulladásveszély ezen pont után! Tavaly 36 ember halt meg, miután túlmerészkedett a bójákon. Fordulj vissza most!”

Arafat közölte, öt ilyen bóját osztottak szét, kettőt Mamaián, egyet Eforie Nord/Eforie Sud, egyet Vama Veche és egyet Saturn üdülőtelepen. Szerinte a témák hiánya és néhány szereplő aggodalma miatt keletkezett heves felháborodás a nyilvános tértben. „A Facebook és a média tele van kommentekkel, beleértve néhány »úgynevezett felelőst« a vízimentők közül, akik azt hangoztatják, hogy »ne törődjenek vele és csatlakozzanak a kritikusokhoz« ahelyett, hogy az életmentés és az innovatív módszerek végrehajtása érdekelné őket, azért, hogy az új módszerekkel néhány életet megmentenek” – fogalmazott a belügyi államtitkár, aki felidézte: a tengerparti vízimentők szövetségének egyik „szakembere” azt mondta, hogy „nem feszíthetjük keresztre a Fekete-tenger partvidékét”.

„Minden bizonnyal sokkal kevésbé traumatikus egy keresztet formázó bóját látni, mint a gyerekeddel együtt végignézni, ahogyan egy vízbefúltat kihoznak a tengerből és próbálják újraéleszteni" – fogalmazott Arafat.

Fotó forrása: Raed Arafat Facebook-oldala

A DSU vezetője alaptalannak tartja a részben a vízi mentők részéről érkező támadásokat, hangsúlyozva, hogy az ilyen reakciók csak aláássák a lakosság érdekeit szolgáló kezdeményezéseket

Raed Arafat ugyanakkor emlékeztetett: a Ro-Alert rendszer telepítéséhez az vezetett, hogy 2017-ben egy néhány percig tartó vihart követően 6 ember halt meg. 2018 elején a rendszert már telepítették és működőképes volt. „Egy üzenet után soha nem ússzuk meg a megzavartaktól érkező megjegyzéseket és kritikákat. (…) Időről időre felbukkan valaki, aki felelőtlenségből megpróbálja megtanítani az embereket arra, hogyan lehet kikapcsolni a Ro-Alertet, és néhányan beleesnek az ilyen csapdákba, és kikapcsolják azt, így nem tudják fogadni a hatóságok figyelmeztető üzeneteit. Ők lesznek az elsők, akik kritizálni fognak minket, hogy nem teszünk meg mindent, amikor valami megelőzhetőt tapasztalnak” – fogalmazott Raed Arafat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?