FRISSÍTVE – Többé nem kell félévi dolgozatot írniuk a diákoknak

Ezentúl csak a tanév végén számolnak tanulmányi átlagot a diákoknak, nem pedig a félévenként, emellett eltörlik a félévi dolgozatokat is – jelentette be a hétfőn reggel tartott sajtótájékoztatóján Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter. FRISSÍTÉS: Megkerestük Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselőt, aki elmondta: probléma, hogy egyelőre nem ismerjük a változtatások pontos részleteit. 

A tárcavezető ismertette, a tanév során a diákokat gyakrabban értékelik majd, ez például azt jelenti, hogy összesen öt jegyet kell kapniuk azokból a tantárgyból, amelyeket heti két órában tanulnak. A tanároknak pedig nagyobb szabadságot biztosítanak, hogy hogyan és mikor mérik fel a gyermekek tudását.

Illusztráció: Adobe Stock

Sorin Cîmpeanu emlékeztetett, az iskolákban elkezdődött a szabványosított felmérés. Hétfőn a harmadikosokat, ötödikeseket és hatodikosokat tesztelték matematikából. A tesztelés május 30. és június 10. között zajlik román nyelvből és matematikából az I–VII. osztályosok számára, valamint román nyelvből és a profilnak megfelelő kötelező tantárgyból a IX–XI. osztályosok számára.

A tárcavezető kitért a februári vakációra is, elmondta: harminc megye döntött úgy, hogy a vakációt a hónap utolsó hetén adják ki, tíz megye a harmadik héten, két megyében pedig a hónap második hetén lesz a vakáció.

Mint írtuk, megváltozik a tanév szerkezete is. A rendelet értelmében az új tanév 2022. szeptember 1-jén kezdődik és 2023. augusztus 31-ig tart, összesen 36 tanítási hetet foglal magában, és nem félévekre, hanem tanítási modulokra osztják. A tanítás szeptember 5-én veszi kezdetét.

A rendelet értelmében a következőképpen épül fel a 2022–2023-as tanév struktúrája:

  • szeptember 5-e és 2022. október 21-e között tanítás;
  • október 22-e és október 30-a között vakáció;
  • október 31-e és december 22-e között tanítás;
  • december 23-a és 2023. január 8-a között vakáció;
  • január 9-e és február 3-a között, illetve január 9-e és február 10-e vagy február 17-e között, a megyei tanfelügyelőségek döntése szerint;
  • február 6-a és 26-a között egyhetes vakáció a megyei tanfelügyelőségek döntése szerint;
  • február 13-a vagy február 20-a vagy február 27-e és április 6-a között tanítás, a megyei tanfelügyelőségek döntése szerint;
  • április 7-e és április 18-a között vakáció;
  • április 19-e (szerda) és június 16-a között tanítás;
  • június 17-e és 2023. szeptember 3-a között vakáció.

Az Iskola másként hetet és a Zöld hetet az iskolák 2023. február 27-e és június 16-a között szervezhetik meg, de két különböző tanítási modulban. A szakközépiskolai osztályok, a szakiskolások és posztlíceumi oktatásban részt vevő diákok a két említett héten gyakorlati oktatásban részesülnek.

FRISSÍTÉS: Szabó Ödön oktatási szakpolitikus, parlamenti képviselő a Maszol megkeresésére elmondta: „a probléma az, hogy nem a teljes képet látjuk, hanem csupán az elemeket. Egyelőre nem ismerjük a tanügyi változtatások pontos részleteit. „Lehet, hogy jó dolog alakul ki belőle, de elképzelhető, hogy pont az ellenkezője történik” – magyarázta.

Szabó Ödön hozzátette: összességében a diákok tehermentesítése jó dolog, de ha ez azt feltételezi, hogy a gyermekek tudását csak az utolsó hónapban értékelik, akkor az nem biztos, hogy a várt eredményt hozza el. „Azt még nem lehet tudni, hogy pontosan mikor és hogyan értékelnék a diákokat. Sorin Cîmpeanu elmondta ugyan, hogy a tantárgyak esetén adható minimális osztályzat száma N+3, ahol N az illető tantárgy heti óraszáma, de az értékelés részleteiről nem közölt információkat. „Az eddigi félévi dolgozatoknak pont az volt a lényege, hogy két félévre bontva, a diákok átfogó tudását mérje fel” – hangsúlyozta.

Az oktatási szakpolitikus hozzáfűzte: „Az értékelési rendszer módszertanáról is beszélni kell, hiszen ez egy új helyzetet jelent mindenki számára. A minisztériumnak több információt kell a rendelkezésünkre bocsátania. Tudnunk kellene, hogyan jutunk el arra a szintre, ahol az azonos szintű tudást egyformán értékelik. Azért is vagyok kicsit tartózkodó a változtatásokkal szemben, mert eddig nem kapunk túl sok információkat a tanügyminisztertől” – hangsúlyozta Szabó Ödön.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?