Két félév helyett öt modul: radikálisan változtatnák meg a tanév szerkezetét az ősztől

A két félév helyett öt úgynevezett modulra – amelyeket vakációk választanak el egymástól – osztaná fel az iskolai tanévet Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter. Az elképzelések szerint megszűntetnék a félévi dolgozatok írását is, helyette országosan egységes, standard teszteket írnának a diákok a tanév elején és a végén – közölte a HotNews.ro román nyelvű hírportál.

A tervezet életbe léptetése előtt azonban szükség van a közoktatási egységek szervezési és működési keretszabályzatának (Regulamentul cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar – ROFUIP) módosítására is.

Az elképzelések szerint a 2022–2023-as tanév szeptember 4-én kezdődne és jövő év június 16-án érne véget. Szintén újdonság, hogy az Iskola másként programhoz hasonlóan bevezetnék a Zöld hetet is, amelyet a tanév negyedik vagy ötödik moduljába illeszthetnének be az iskolák saját döntésük alapján.Illusztráció: Agerpres

A két féléves felosztást helyettesítő modulos rendszer szerint az első modul szeptember 5. és október 21. között tartana, majd október 24–30. között lenne az első vakáció. A második modul október 31. – december 22. közé esik, míg a második vakáció december 23. és január 8. közé. A harmadik modul január 9-től februárig tartana, a következő egyhetes vakációt február második, harmadik vagy negyedik hetén adnák ki a tanfelügyelőségek határozata alapján. A negyedik modul a februári vakációtól húsvétig tartana, a negyedik szünidő április 8–23. között, míg az ötödik oktatási modul április 24. – június 16. között, ezt követné a nyári vakáció.

Az oktatási miniszter azzal indokolta a tanév öt modulra történő felosztását, hogy hat-nyolc hét után a diákoknak szükségük van a feltöltődésre. A félévi dolgozatok megszűntetéséről kifejtette, hogy oktatási szakértőkkel tárgyaltak róla, és úgy határoztak, hogy a diákok érdekét szolgálná, ha lenne egy év végi nagy kiértékelő teszt, illetve egy év eleji, amely előrevetíti, hogy mire készülhetnek a diákok a tanév során. Ezeket nem a diákok saját tanárai, hanem más oktatók osztályoznák. Ez a változtatás azt is magával vonná, hogy nem kétszer zárnák le a diákokat, ahogy a két féléves rendszerben megszokták, hanem csak egyszer, a tanév legvégén.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?