FRISSÍTVE – Kórháztűz Konstancán: a járványkórház elmulasztott tűzvédelmi engedélyt kérni

FRISSÍTVE: Tűz ütött ki péntek reggel a konstancai járványkórház intenzív osztályán, vörös jelzésű beavatkozási kódot léptettek érvénybe. A hatóságok eleinte tévesen azt közölték, hogy a tűzesetnek kilenc halálos áldozata volt, de valójában heten hunytak el. Florin Cîţu miniszterelnök felkérte Raed Arafatot, hogy  személyesen irányítsa a tűz nyomán szükségessé vált hatósági beavatkozást. Kiderült, a konstancai járványkórház nem nyújtotta be a tűzvédelmi engedélyhez szükséges dokumentációt, és a katasztrófavédelem idén februárban több szabálytalanságot is megállapított az intézménynél, például improvizált javításokat és a tűzriasztó berendezés működésképtelenségét. Cikkünket folyamatosan frissítjük a legfrissebb fejleményekkel. 

Az első információk szerint a tűz az intenzív osztályon keletkezett. A kórháznál lángokkal és nagy mennyiségű füsttel szembesültek a helyszínre érkező katasztrófavédelmisek.Fotó: ISU

Az orvosok segédkeznek a betegek evakuálásában, ami azért is nagy kihívás, mert a páciensek közül többen nem képesek önállóan mozogni. Több mentőautó érkezett a helyszínre, hogy átvegyék a betegeket, és a megyei kórházba szállítsák őket.

A járványkórház a városi önkormányzat hatáskörébe tartozik, közölte a Konstanca Megyei Tanács elnöke, Mihai Lupu a Digi24 hírtelevízió kérdésére, hozzátéve, hogy régi, 60-70 éves épületről van szó.

A Konstanca megyei prefektus, Silviu Coșa megerősítette: négy beteg elhunyt, három a liftben, egy pedig az épület földszintjén. Mint hozzátette: 40 tűzoltóautó érkezett a helyszínre a Konstanca, Ialomița és Călărași megyei egységektől.

FRISSÍTÉS 1: A G4media.ro úgy tudja, a halottak száma 8-ra emelkedett, és több mint 110 pácienst sikerült evakuálni a kórházból.

FRISSÍTÉS 2: A kórházba 113-an voltak beutalva, ebből tízen az intenzív osztályra. Az evakuált betegeket a Konstanca Megyei Sürgősségi Kórházba, a Pneumológiai Kórházba, illetve a megyei katasztrófavédelem (ISU) egyik mobil kórházába szállítják, közölte az egészségügyi minisztérium.

A szaktárca szerint valamennyi pácienst átszállítanak a megyei kórházba, a tüdőkórházba, illetve a katasztrófavédelmi felügyelőség mobil kórházába, közölte az Agerpres hírügynökség.

Az ügyvivő egészségügyi miniszter, Cseke Attila igénylésére készenlétbe helyezték a medgidiai és a mangaliai kórházat is, hogy szükség esetén oda is szállíthassanak betegeket.

FRISSÍTÉS 3: 9-re emelkedett a halálos áldozatok száma a G4media.ro információi szerint.

FRISSÍTÉS 4: A Konstanca megyei katasztrófavédelmi felügyelőség megerősítette, hogy a megyeszékhely járványkórházában keletkezett tűzben kilenc személy életét veszítette. 

Ugyanakkor emlékeztetnek, a tűzeset bejelentését követően 9.53-kor aktiválták a legmagasabb fokú mentési eljárást, a vörös kódot. A kórházban kezelt betegeket kihozták, és 10.55-re sikerült eloltaniuk a tüzet. 

FRISSÍTÉS 5: Florin Cîţu miniszterelnök felkérte a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetőjét, Raed Arafatot, hogy menjen el Konstancára és személyesen irányítsa a járványkórház intenzív osztályán kiütött tűz nyomán szükségessé vált hatósági beavatkozást.

„Florin Cîţu miniszterelnök felkérte Raed Arafat államtitkárt, menjen el a helyszínre és bizonyosodjon meg, hogy a hatósági beavatkozás problémamentesen zajlik” – áll a közleményben.

Az Agerpres szerint a kormány tájékoztatása értelmében a miniszterelnök állandó kapcsolatban áll a belügyminisztérium, az egészségügyi tárca és a Konstanca megyei prefektúra képviselőivel. A belügynél válságstábot állítottak fel, ez irányítja a hatósági beavatkozást, illetve gondoskodnia kell a kórházból kimenekített betegek más egészségügyi intézményekben való elhelyezéséről.

FRISSÍTÉS 6: Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt kivizsgálás indult a konstancai kórháztűz ügyében – értesült az Agerpres hírügynökség ügyészségi forrásokból. Egy csapat már a helyszínen vizsgálódik, a nyomozást a konstancai törvényszéki ügyészség irányítja.

FRISSÍTÉS 7: Lucian Bode belügyminiszter bejelentése szerint hét ember vesztette életét a tűzesetben. A hatóságok korábban 9 halálos áldozatról számoltak be.

A belügyminiszter ugyanakkor közölte: jelenleg a konstancai törvényszéki ügyészség azt vizsgálja, hogy a kórháznak kellett-e kötelező módon tűvédelmi engedéllyel rendelkeznie vagy sem. Elmondta, a katasztrófavédelmi felügyelőség a tavaly és az idei ellenőrzései során is talált rendellenességeket a konstancai járványkórháznál, és ezekért bírságokat is kiszabott.

Bode tájékoztatása szerint a jelenleg a helyszínen vizsgálódnak az Országos Kriminológiai Intézet szakemberei is, a tűzeset ügyében a konstancai törvényszéki ügyészség nyomoz. Következtetéseikről a későbbiekben beszámolnak a nyomozó hatóságok, ígérte.

FRISSÍTÉS 8: A katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője, Raed Arafat tájékoztatása szerint nincs szükség arra, hogy más megyék kórházaiba szállítsák a konstancai járványkórházból evakuált betegeket. Arafat a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy a konstancai járványkórházban kezelt 125 beteg közül 120 koronavírusos volt, utóbbiak közül tízet az intenzív osztályon ápoltak. A pácienseket más kórházakba szállították. Nem voltak közöttük égéssérültek, és nem volt szükség más megyék kórházainak igénybevételére, részletezte.

A belügyi államtitkár elnézést kért, amiért a hatóságok korábban tévesen azt közölték, hogy a tűzesetnek kilenc halálos áldozata volt. „Amikor folyamatosan változó adatokat kell jelentenünk, becsúszhatnak ilyen hibák” – jelentette ki. A téves adatközlést azzal magyarázta, hogy kétszer számolták hozzá a halottak számához a járványkórház két páciensét, akik átszállításuk után hunytak el egy másik kórházban.

FRISSÍTÉS 9: A konstancai járványkórház igazgatójának, Stela Halichidis menesztését kérte pénteken a város polgármesterétől a miniszterelnök. A Victoria-palotában tartott sajtónyilatkozatában Florin Cîţu közölte azt is, leváltotta az egészségügyi minőségirányítás országos hatóságának (ANMCS) elnökét. Utóbbinak azt rója fel a kormányfő, hogy egyetlen kórházban sem mérte fel az egészségügyi szolgáltatások minőségét, amióta az intézmény élén áll, számolt be az Agerpres.

FRISSÍTÉS 10: Az országos katasztrófavédelem parancsnokhelyettese szerint a konstancai járványkórház nem nyújtotta be a tűzvédelmi engedélyhez szükséges dokumentációt, noha erre a törvényszabta kötelezettségükre még 2017-ben figyelmeztették az intézmény vezetőit.

Cristian Radu elmondta, hogy a konstancai járványkórház épületein 2004 és 2007 között olyan munkálatokat hajtottak végre, amelyekre tűzvédelmi engedélyezési eljárást kellett volna kérni. A Konstanca megyei katasztrófavédelmi felügyelőség a 2017-ben végzett ellenőrzésekor figyelmeztette a kórház vezetőségét, hogy tűzvédelmi engedélyért kell folyamodnia az illetékesekhez. Az ehhez szükséges dokumentációt azonban nem nyújtották be - közölte a parancsnokhelyettes.

Raed Arafat belügyi államtitkár továbbá arról számolt be, hogy a katasztrófavédelem 2020-ban is és idén februárban is ellenőrzéseket végzett a kórházban. Az utóbbi vizsgálatok alkalmával több szabálytalanságot is megállapítottak, például improvizált javításokat és a tűzriasztó berendezés működésképtelenségét.

A koronavírus-kórházak intenzív osztályán különösen nagy a tűz veszélye, ugyanis a légzésproblémákkal küzdő betegek ellátására használt oxigénpalackok rendkívül gyúlékonyak. A járvány kitörése óta nemzetközi szinten is gyakoriak voltak a kigyulladt koronavírus-kórházakról érkező hírek. Romániában az elavult infrastruktúra, a régi villanyvezetékek miatt is gyakoriak a kórháztüzek. Az elmúlt egy évben az országban tűz ütött ki a Piatra Neamț-i megyei kórházban (10 halálos áldozat a helyszínen, további négy később), a kolozsvári vasutas kórházban (nem volt halálos áldozat), a Maros Megyei Klinikai Kórházban (nem volt halálos áldozat), a Iași megyei Socola pszichiátriai intézetben (1 halálos áldozat) és a bukaresti Matei Balș Járványtani Intézetben (5 halálos áldozat a helyszínen, 17 később).

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?