banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

És ön tudja, hogy Kolozsváron hol találhatók az automata defibrillátorok? Most egy applikációból megtudhajta

A Linnify programfejlesztő csapata megalkotta a HelpMe elnevezésű, egyelőre csak román nyelven elérhető mobiltelefonos alkalmazást, amely tartalmaz egy térképet az összes kolozsvári– nyilvános és privát – külső elsősegélynyújtó defibrillátorral, hogy szükség esetén megkönnyítse a hozzáférést az eszközökhöz.

Az automatikus külső defibrillátorok egyszerű és biztonságos eszközei annak, hogy az orvosi képzettséggel nem rendelkezők szív- és légzésleállás esetén beavatkozhassanak, így a beteg még azelőtt újraéleszthető, hogy kiérkezne a mentőszolgálat.

A HelpMe alkalmazásban a lakosok kijelölhetnek egy helyet, amelynek közelében biztosan elérhető egy külső defibrillátor, az applikáció pedig megadja az elérési útvonalat, így vészhelyzetben megkönnyíti az eszköz elérését. A rendszerbe bekerülő új készülékek esetében az Elsősegély Akadémia (Academia de Prim Ajutor) tagjai ellenőrzik a defibrillátorok pontos helyét, hogy biztosítsák az információk valódiságát és a potenciális felhasználók biztonságát.

Fotók forrása: képernyőmentés

A kezdeményezés célja a tudatosság növelése az elsősegélynyújtásban, valamint a vészhelyzetekben használható defibrillátorok gyorsabb elérése Kolozsváron.

A HelpMe alkalmazást az Elsősegély Akadémia hozta létre, és a Linnify-val együttműködve fejlesztette ki. A cél az, hogy vészhelyzetekben ingyenes, alapvető információkat nyújtsanak, különösen a kolozsvári nyilvános defibrillátorok elhelyezkedését tartalmazó térképen keresztül. Az alkalmazás a szív- és légzésleálláson kívül olyan helyzetekről is tájékoztatást nyújt, mint például az ételfulladás vagy anafilaxiás sokk, de akár súlyosabb vérzés esetén is olvashatunk hasznos információkat.

Az esetekhez tartozó elsősegélynyújtó intézkedések offline módban is elérhetők, így szükség esetén térerő vagy internetkapcsolat sem szükséges az applikáció használatához. Az alkalmazás online vagy személyes képzéseket is kínál, ahol alapfokú vagy felsőbb fokú elsősegélynyújtást sajátíthatunk el. A személyes képzések Kolozsváron, Temesváron és Bukarestben érhetők el.

A kolozsvári városháza – a Kolozs Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőséggel (ISU) együttműködve – a tavalyi év második felében öt nyilvánosan hozzáférhető defibrillátort helyezett üzembe a város forgalmas területein: a „La Terenuri” és a györgyfalvi sporttelepen, a BT Arenánál, a Dacia moziban a Monostor negyedben és a Mărăști (Hóstáti) moziban.

A városháza által kihelyezett öt defibrillátoron kívül még találhatunk életmentő eszközöket a Iuliu Hațieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektori hivatalában és a Gyakorlati Képességfejlesztő Központjukban, a Stomesteti fogászati klinikán (a Big Belly étterem mellett) és a kolozsvári nemzetközi repülőtér érkezési termináljánál.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?