Ezután kilóra fizetik a szemetet Kolozs megyében, de még sok a tisztázatlan kérdés

A Supercom nevű cég az új hulladékgazdálkodási szolgáltató egész Kolozs megyében. A bukaresti székhelyű vállalat január 27-én kezdte meg a munkát, „modern és komoly” szolgáltatást ígérve. A legnagyobb újdonság az, hogy ezután kilogrammra fizetik a hulladék elszállítását a Kolozs megyeiek, azonban még sok a megválaszolatlan kérdés.

Az új szolgáltató intelligens kukákat telepít Kolozsváron, ezek segítségével megmérik a szemét súlyát, majd kiszámolják, hogy a polgároknak mennyit kell fizetniük a szemételszállításért. A lakosoknak szerződést kell kötniük az új szolgáltatóval, ezt online, erre a linkre kattintva is megtehetik.

Elképzelés vs. valóság

Vákár Istvánt, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnökét kérdeztük a változásokról, elmondása szerint azonban még sok a tisztázatlan kérdés. A Supercom feladata a szemét begyűjtése, továbbá a szelektív tárolók menedzsmentje. Az intelligens kukák beszerzése és telepítése még folyamatban van, ahogy a szerződések megkötése is.

Fotó: A Supercom Facebook-oldala

„A szerződéssel kapcsolatban is felmerül néhány kérdés, például hogy konkrétan mennyit kell fizetnie egy személynek a szemét elszállításért, hiszen ezt nem írják le érthetően” – fejtette ki. Az okoskukák kihelyezése után a tömbházak esetében a tárolók teljes súlyának költségeit elosztják a lakók között. A lakóházak és vállalkozások esetében házról házra járva mérik le a kukák súlyát, a szemeteskocsi vezetője pedig nyugtát állít ki a lemért mennyiségnek megfelelő összeggel.

A tárolórendszereket mágneses kártyával használhatják majd a lakosok. Minden háztartás egy elektronikus kártyát kap, ez nyitja a hulladéktárolót, és ez alapján a rendszer rögzíteni is tudja, hogy ki mekkora mennyiségű hulladékot dobott be.

Emil Boc polgármester óvatosan ugyan, de derűlátó. Úgy véli, szükséges felzárkózni a nyugati országokhoz a szelektív hulladékgyűjtés terén. Szerinte az új köztisztasági vállalat már bizonyított a közterek tisztántartásával. „Látható, hogy a város tiszta, remélem, hogy a háztartások terén is megtörténik a változás”. A polgármester kiemelte, nem elfogadható, hogy az összes szemetet ugyanabba a kukába rakják a szemétszállítók, ahogyan ez korábban történt. Figyelmeztetett, azok a személyek, akik nem a megfelelő tárolóba dobják a szemetet, többet fizetnek majd.

A cégnek biztosítania kell az új berendezéseket és kellékeket, hogy a lakosok szelektíven gyűjthessék a szemetet. Ahhoz, hogy a rendszer megfelelően működjön, körülbelül hat hónapra lesz szüksége a szemétszállító cégnek. Addig meg kell kötni az új szerződéseket, a Supercomnak pedig tudatosítania kell az új szabályokat a lakosok körében. A szerződéskötés elmulasztása esetén akár 500 és 1000 lej közötti bírság is kiszabható.

A Supercom vállalat 11 munkapontot nyitott Kolozsváron, közel 300 új járművet vásároltak. Ilie Ciuclea, a cég elnöke szerint több mint 900 új munkahelyet teremtenek a megyében. A Supercom körülbelül 800 ezer lakost szolgál ki Kolozs megyében, a céggel 10 éves keretszerződést kötöttek, amely összértéke 84 millió euró.

Sok a panasz, csúcsosodnak a „szeméthegyek”

Alig két héttel az új cég „munkába állása után” már rengeteg panasz érkezett. A kolozsvári lakosok arra panaszkodnak, hogy a város számos szemétlerakó pontját elárasztotta a szemét, az egész városban gondok vannak az elszállítással. Az online szerződést aláírók szerint probléma, hogy nem kaptak semmilyen választ a kérdéseikre a cégtől, még nem osztották ki a chipes belépőket, nem helyezték ki az okoskukákat.

Györgyfalvi negyed, Kolozsvár | Fotó: Molnár Boglárka

A Kolozs megyeiek azt mondják, hogy bár kitették a kapu elé a szelektíven gyűjtött szemetet, azokat senki nem szedte össze. Arra is panaszkodtak, hogy néhányan még mindig várják az újrahasznosítható hulladékok tárolására alkalmas zsákokat, amelyeket a korábbi cég rendszeresen kiosztott.

Emil Boc is reagált a panaszokra, szerinte az átállásnak megvannak a nehézségei, ezért két hetet adtak a cégnek arra, hogy elszállítsa a szemetet az egész megyéből és megoldja a problémákat. Ha ez nem történik meg, megbírságolják a vállalatot – mondta a polgármester egy rádióműsorban.

Boc szerint azért nem osztották még ki a szelektív gyűjtéshez az új kukákat, mert a cégnek még „nem volt ideje arra, hogy mindent elintézzen. Ezt nem lehetett egyik napról a másikra megvalósítani” – magyarázta, hozzáfűzve: elhúzódhat a folyamat, hiszen minden háztartáshoz el kell juttatni az új berendezéseket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?