Először szerveztek turisztikai szezonnyitót Torockón

Az új rendezvény, no meg a gyönyörű tavaszi napsütés mágnesként vonzotta szombaton a kirándulókat Torockóra. A friss levegőn és a páratlan környezetben a családok, iskolás – és baráti csoportok szemmel láthatóan nagyon jól érezték magukat.

Volt, aki most ismerkedett meg először a településsel, mások a 2024-es idény programjait akarták felfedezni, hiszen a helyi turisztikai egységek bemutatták az idei év kínálatát. A szervezők szerint mintegy ezren vettek részt az eseményen, magyarországi és távolabbi romániai megyékből egyaránt. Amióta idén februárban Torockó elnyerte a FIJET-díjat, azaz a szakírók Románia elsőszámú turisztikai célpontjának nyilvánították, azóta a románság körében is ismertebb a település.A szerző fotóiA rendezvényen a résztvevők megismerhették a helyi kézműveseket és vásárolhattak egyedi termékeikből. Király Ferenctől – akit nemrégiben Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntettek ki – elsajátíthatták a helyi népi bútorfestés rejtelmeit, a hímzőasszonyok pedig a torockói varrás technikáját mutatták meg az érdeklődőknek. Érdekes programpontnak bizonyult a kézműves szappankészítéssel való ismerkedés is.

A turisták megkóstolhatták a környékre jellemző ínycsiklandó helyi ételeket és természetesen a torockói gasztronómia legjobbjait is, mint amilyen a hamuzsák vagy a somodi kalács, volt amit ingyen vagy adomány fejében, más termékekért pedig fizetni kellett a standoknál. A programba vezetett túrákat is iktattak: az érdeklődők megismerhették a helyi történelmet és kultúrát és Torockó festői szépségű környékét is. Nem hiányoztak a gyermekprogramok sem, számukra felfújható csúszdát biztosítottak és igénybe vehették a központi játszóteret, továbbá volt szórakoztató kincskereső falutúra is a csapatoknak. A sport kedvelői kipróbálhatták az elektromos bicikliket és nagyon népszerűnek bizonyult az Aranyoson szervezett rafting is. Tombola sorsolást is szerveztek, értékes nyereményekkel.Az idénynyitó esemény egyik kiemelt pontja a Kárpát-medence legrégebbi, eredeti építési helyén fennmaradt parasztházának „megnyitása” volt. Az 1668-ban épült kis jobbágyház tulajdonosa 1999-ben hunyt el, ezt követően az ingatlan annak a Transilvania Trust Alapítvány birtokába került, amelyik Torockó épített örökségének megmentési programját léptette életbe. Az alapítvány 2008 és 2010 között restauráltatta a házat, ám mindmáig zárva volt a nagyközönség előtt. Szombaton a Torockóra látogatóknak abban a kivételes lehetőségben volt részük, hogy elsők között léphettek be az ódon házikóba.A tartalmas szezonnyitó nap szervezését három egyesület valósította meg: a torockói Tóbiás-házat működtető Brassais Véndiák Alapítvány, a TAT Egyesület illetve a Torockói Íjász Szer.

Sallai Emese, a Brassais Véndiák Alapítvány elnöke, akivel a jobbágyház udvarán beszélgettünk, hiszen az általa képviselt egyesület biztosította és felügyelte a műemlék látogathatóságát, elmondta: a tavaly nyáron, a Double Rise fesztivál egyik panelbeszélgetésén merült fel az ötlet, hogy létre kellene hozni egy olyan érdekvédő szervezetet, amely a helyi turisztikai egységeket tömörítené. A kezdeményezés mindeddig 26 alapítótagot számlál, ám mivel a Torockó Turisztikai Desztináció Menedzsment Egyesület jogi beiktatását még nem sikerült véglegesíteni, említett három szervezet vállalta a szombati esemény megvalósítását. „Célunk összefogni a torockói vendégfogadókat, hogy ne csak egyéni, hanem közösségi turizmust is megvalósítsunk” – emelte ki a Maszolnak Sallai Emese alapítványi elnök.

Az eseményen jelen volt Nicolae Albu, Fehér megye prefektusa, Alin Ignat képviselő és Dan Popescu a megyei tanács részéről. Deák-Székely Szilárd Levente, Torockó polgármestere portálunknak elmondta: „A panzió tulajdonosok bemutatták kínálataikat, szolgáltatásaikat, a helyi finomságokat. Mindezt tették szívvel-lélekkel és ezáltal egy sikeres és kellemes napot tölthetett el bárki, aki úgy döntött, hogy Torockót válassza hétvégi nyaralóhelyének. Az összefogás szép példája a Torockó Turisztikai Desztinációmenedzsment csoport, amelyik bizonyította, hogy együtt szép és hasznos tevékenységeket lehet szervezni. Kívánok nekik erőt, kitartást és további szép eredményeket!” – hangsúlyozta az elöljáró.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?