Elkészült az ország első duális oktatásra szánt kampusza

Elkészült, a Bihar megyei önkormányzat pedig átvette szerdán a duális oktatásra szánt nagyváradi kampuszt.

Az uniós támogatásból finanszírozott komplexum nyolc épületszárnyból áll. Ezekben tantermeket, laboratóriumokot és műhelyeket rendeznek be, de étkező, fedett úszómedence, tornaterem és szabadtéri sportpálya, orvosi rendelő és egy 140 férőhelyes bentlakás is a majdani diákok rendelkezésére áll majd.

Fotó: Bihar megyei tanács

Ilie Bolojan, a Bihar megyei tanács elnöke azt mondta, hogy a tanügyminisztérium és a területi főtanfelügyelőségével pénteken véglegesítik az intézmény működtetésének részleteit, májusban pedig szeretnék átadni azt a tanulóknak. „Ez az első duális oktatást támogató uniós projekt, ami elkészült Romániában” – hangsúlyozta az önkormányzat elnöke.

A tanács közleménye emlékeztett, hogy a fiatalok mechanika, ipari építkezések és egyéb közmunkák, elektromechanika, elektroautomatika és vegyipar szakokra jelentkezhetnek. A tanulók 400 és 1000 lej közötti havi ösztöndíjat kapnak, továbbá ingyenes szállást, napi háromszori étkezést és a szállítási költségek megtérítésében is részesülnek majd. „Három év után minden tanulónak lesz egy szakképesítést igazoló diplomája és biztosított munkahelye. Ha szeretne továbbtanulni, akkor elvégezhet még egy tanulmányi évet és leérettségizhet, majd múszaki egyetemre mehet” – mondta Mircea Mălan, a Bihar megyei tanács alelnöke.

Fotó: Bihar megyei tanács

Emlékezetes, hogy ezt a 29 millió eurós beruházást az Országos Helyreállítási Alap (PNRR) révén, európai uniós támogatással finanszírozták. A pályázathoz konzorciumba tömörültek, de mint már írtuk, abból kihagyták a magyar iskolákat, holott azok szerettek volna csatlakozni a fejlesztési hálózathoz.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?