Kezdődhet a könyvtárfelújítás Nagyváradon

Aláírták a nagyváradi Gheorghe Șincai megyei könyvtár korszerűsítésére vonatkozó szerződést a kivitelezővel, így hamarosan elkezdődhet a belvárosi épület felújítása.

Ezt a több mint 10 millió lej értékű beruházást az Országos Helyreállítási Alap (PNRR) révén, uniós támogatással finanszírozzák, a közbeszerzési eljáráson győztes Construcții Bihor vállalatnak pedig tizenkét hónap áll a rendelkezésére, hogy a munkálatokat elvégezze.

Látványterv | Fotó: Bihar megyei önkormányzat

Ilie Bolojan, a Bihar megyei tanács elnöke közölte, hogy amint a kivitelező benyújtja a garanciát, kiadják a rendeletet a korszerűsítésre, a könyvtár pedig két hét alatt szabaddá teszi azokat a területeket, amelyeket érinteni fog a korszerűsítés.

A könyvtárat igazgató Ancuța Șchiop kiemelte, hogy az olvasók továbbra is látogathatják majd a létesítményt, és a gyermekfoglalkozások is zavartalanul folytatódnak majd. Csupán annyi változik, hogy a Peca-part felöli mellékbejáratot kell használniuk, mivel a tatarozás a főbejáratnál kezdődik. A munkálatok idejére a könyvtár adminisztratív tevékenységét a Kolozsvári úton frissen felújított kulturális központba költöztetik.

Bolojan aláhúzta, egy év múlva a megyei könyvtár teljesen modern és digitalizált lesz.

Az önkormányzat közleménye emlékeztetett, hogy a felújítás során két jól elkülönített részre osztják majd a létesítményt. Az egyikben tárolják majd a könyveket, és ott lesznek az irodák is, míg a másik teljesen nyitott lesz a látogatók számára.

Látványterv | Fotó: Bihar megyei önkormányzat

A látványterveket és a projekt részleteit, mint ismeretes, épp egy évvel ezelőtt mutatták be. Akkor már kiderült, hogy a épület jelenlegi belső elrendezését teljesen újra gondolták. A földszinten egy kávézó és kültéri terasz kap helyet, az első emeletre vezető lépcső mentén pedig anfiteátrumot alakítanak ki. Külön teret rendeznek be a gyermekek számára, a hagyományos olvasószobák és a konferenciaterem mellett pedig médiatékát és hangstúdiót is terveznek.

A könyvtárt ugyanakkor digitalizálják is, de a projekt ezen részére majd csak később írják ki a közbeszerzési eljárást.

Bihar megyében, mint már írtuk, a nagyváradi megyei könyvtár mellett a váradszentmártoni, a szentandrási és a fugyivásárhelyi könyvárakat is korszerűsíteni fogják, ugyanakkor a megyében további 26 könyvtárat – köztük a diószegi, tenkei, élesdi, székelyhídi, érmihályfalvi, margittai és a szalontai tékákat – informatikai eszközökkel szerelik majd fel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?