Elképesztő – ingatlanhitel törlesztésére és biciklivásárlásra használták volna az energiakártyát

Az energiakártyára utalt összeget kizárólag villany-, gáz- és fűtésszámla, valamint palackozott gáz és fűtőanyagok vásárlására lehet fordítani.

Ezidáig 300 ezernél több személy használta fel az energiakártyáját a fűtésszámlájának a kiegyenlítésére. 54 ezren online szerettek volna fizetni, azonban 11 ezren nem jártak sikerrel. Sok esetben ennek az volt az oka, hogy nem a kártyán megadott címen szereplő ingatlan számláját akarták kifizetni, míg mások nem megfelelően szkennelték be a számlát vagy nem rendelkeztek valamennyi szükséges irattal.Fotó: RMDSZ

Előfordult néhány bizarr eset is. Volt, aki lakáshitelének aktuális részletét próbálta meg kifizetni az energiakártyáról, s olyan is, aki kerékpárt akart vásárolni a kormány által fűtéstámogatásra kiutalt pénzből, írja a digi24.ro kormányzati forrásokra hivatkozva.

Az energiakártyára két 700 lejes részletben utal pénzt a kormány. Ezt az összeget a villanyszámla, a gázszámla, a központi fűtésszámla kifizetésére, valamint palackozott gáz, tűzifa, brikett, pelett vagy más fűtőanyag vásárlására lehet fordítani. A fizetésnek három módozata van: postásoknál, akiket kártyaleolvasókkal szereltek fel, postahivatalokban, valamint online.  

Energiakártyákra azon háztartások jogosultak, ahol az ottlakók együttes nettó havi jövedelme nem haladja meg a 2000 lejt.

Kapcsolódók

Kimaradt?