Elkel a segítség - beizzították a Női Jogvédő Ügyelet vonalát

A bő egy héttel ezelőtt elindított Női Jogvédő Ügyelet célja, hogy segítse, jogi tanácsokkal lássa el a betelefonálókat. Az erdélyi magyar nőket célzó kezdeményezés Csép Éva Andrea, Maros megyei parlamenti képviselő ötlete, akihez Kovács-Mester Szömér ügyvéd, büntetőjogász is csatlakozott. A Női Jogvédő Ügyelet elindítása óta már több mint tíz személy telefonált, hogy segítséget kérjen valamilyen ügyben.

A Maszol megkeresésére Csép Éva Andrea elmondta, már több személy fordult tanácsért a Női Jogvédő Ügyelethez az elmúlt héten. Olyan komoly ügyekkel is megkeresték már őket, mint a lelki terror, a párkapcsolati erőszak, vagy a gyermekelhelyezés kérdése, de a szociális ösztöndíj témaköre is felvetődött már.

Csép Éva Andrea és Kovács-Mester Szömér | Fotó forrása: Csép Éva Andrea Facebook-oldala

A parlamenti képviselő elmondta, a Női Jogvédő Ügyelet létrehozása az elmúlt év tapasztalatai miatt indult. „Parlamenti munkám során nagyon sok olyan nőket érintő törvényen dolgoztunk, törvényt módosítottunk és plusz jogokat hoztunk, amelyeket nem ismernek, nem tudnak hasznosítani. Ebben segít az ügyelet, hogy az emberek megismerjék és alkalmazzák ezeket” – magyarázta Csép Éva Andrea, aki több olyan helyzettel találkozott már munkája során, amikor az emberek elvesztődtek a törvények útvesztőjében. Női képviselőként ezért tartja fontosnak, hogy az ilyen eseteknél anyanyelven tudjon segítséget nyújtani a hozzá fordulóknak.

A politikus Kovács-Mester Szömér ügyvéd, büntetőjogász segítségét kérte az ügyelet elindításában, aki jól ismeri a tárgyalótermeket, és így szakmai tapasztalatát, felkészültségét kamatoztathatja az erdélyi magyar nőket érintő ügyekben. „A legtöbb kérdés, amiben mi segíteni tudunk, az a munkajog területe, a szexuális zaklatás, válás, gyerekelhelyezés, munkahelyi diszkrimináció, családon belüli erőszak, de akár nemi diszkrimináció is” – sorolta. Hangsúlyozta, az érintettek teljes anonimitást élveznek, ami talán segít nekik abban, hogy lépjenek és segítséget kérjenek.

Rámutatott, azért a nőket célozza meg a kezdeményezés, mert a nők a legkiszolgáltatottabbak. „Sajnos még mindig olyan társadalomban élünk, ahol a nők a legvédtelenebbek, akiknek nincs anyagi biztonságuk, akik sokszor egyedül küszködnek a gyerekeikkel” – jelentette ki Csép Éva Andrea. Elmondta, a statisztikák azt mutatják, hogy rengeteg nő esik az emberkereskedők csapdájába, de a családon belüli erőszak áldozatainak is 85 százaléka nő. Emellett a fizetések területén is az figyelhető meg, hogy  európai viszonylatban a nők 13 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak, ugyanakkor a politikai életben is férfiuralom van. Példaként a romániai képviselőházat és szenátust hozta fel, ahol 466 képviselőből mindössze 87 nő.

A Női Jogvédő Ügyelet célja, hogy megismertesse az embereket a jogaikkal. „Mi dolgozunk azért, hogy jogosultságokat adjunk, de azért is dolgozunk, hogy használják az emberek ezeket a jogosultságokat. A legfontosabb az, hogy tudják, bármikor bizalommal fordulhatnak hozzánk, mert válaszolunk, segítséget nyújtunk nekik az anyanyelvükön” – jelentette ki Csép Éva Andrea. A betelefonálók, amennyiben olyan a kérdésük, azonnal választ kapnak. A tanácsadásnál törvénycikkelyeket ellenőriznek le, hogy minél hatékonyabban tudjanak segíteni. „Ez nem egy segélyvonal, hanem egy ügyelet, ahol jogi területen ügyeletként igyekszünk teljesíteni” – emelte ki a parlamenti képviselő. Hozzátette, az ügyfélszolgálatot ketten, Kovács-Mester Szömérrel együtt viszik, olykor kiegészítve egymást.

Elmondta, az email címre elküldött levelekre, üzenetekre, kérdésekre igyekeznek pontszerűen és gyorsan válaszolni. A telefonos ügyelet reggel 9 és délután 16 óra között működik. A segítséget kérő személyek a 0725-109-757-es telefonszámon, illetve a noijogvedougyelet@rmdsz.ro email címre küldött levélben tehetik fel kérdéseiket. „Azokat, akiknek nem tudunk azonnal válaszolni, másnap visszahívjuk” – tette hozzá. Csép Éva Andrea szerint azért jó, hogy írásban is és telefonon is fordulhatnak hozzájuk az erdélyi magyar nők, mert így bárki megtalálja a magának megfelelő kommunikációs csatornát, és ott fejezheti ki magát, ahol szeretné és ahol a legkényelmesebb számára.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?