Női Jogvédő Ügyelettel szállnak harcba a nőkért

Női Jogvédő Ügyeletet hoznak létre az erdélyi magyar nők számára – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Csép Éva Andrea, parlamenti képviselő, a Képviselőház Munkaügyi és Szociális Védelmi Bizottságának alelnöke. A kezdeményezéshez Kovács-Mester Szömér ügyvéd, büntetőjogász támogatását kérte, és mint közölte: az elkövetkező időszakban parlamenti képviselőként, nőként a nőkért is szeretne dolgozni.  

Csép Andrea kifejtette, a családon belüli erőszakról, a gyermek elidegenítésről, a munkahelyi bántalmazásról, szexuális bántalmazásról a nők nem mernek nyilvánosan beszélni. „Sok esetben nőként és képviselőként is hasznos tanácsokat tudok adni a segítséget kérő hölgyeknek vagy egy ilyen találkozás segít abban, hogy felismerjek bizonyos hiányosságokat egy adott törvény kapcsán, amit korrigálni kell. Emellett gyakran azt várják a segítséget kérő nők, hogy a döntéseket helyettük hozzuk meg, amit nem tehetünk meg csak tanácsot adni, eligazítani. Ezekben az esetekben szakemberekre van szükség, a jelenlétük tud segíteni egy probléma helyes kezelésében. Azt is tapasztaltam, hogy egyre többen kérik az anyanyelven történő segítséget, hiszen sok esetben ezek a nők nem értik a jogszabályokat, ugyanakkor egyre többször szembesülök azzal is, hogy a nők nem ismerik a jogaikat” – jelentette ki a képviselőnő.

Hangsúlyozta, az anonimitás megőrzése érdekében létrehozták a noijogvedougyelet@rmdsz.ro email címet, ahova bárki, akinek kérdése van vagy segítségre van szüksége írhat.

„Az email címre elküldött levelekre, üzenetekre, kérdésekre igyekszünk pontszerűen, nagyon gyorsan válaszolni. Sok esetben azok a hölgyek, akik bajban vannak, akkor tudnak segítséget kérni, amikor nem tartózkodnak otthon, ezért a rendelkezésükre bocsátottuk a 0725-109-757-es telefonszámot is, ahol reggel 9 órától délután 16 óráig van ügyelet. Ebben az esetben is garantált az anonimitás” – részletezte Csép Éva Andrea.

Mint mondta, azokat a női jogokról felmerülő kérdéseket, amelyek a leggyakrabban hangzanak el összegyűjtik és időközönként anyagokat fognak készíteni, amelyeket elérhetővé fognak tenni. Ennek az egyik célja az, hogy az érintett nők elolvassák, legyen biztosítva egy felület a kérdések, problémák felvetésére – húzta alá a képviselőnő. Hozzátette, amikor szükséges jogszabály módosítást is fog kezdeményezni, a nők jogainak érvényesítése érdekében.

Tízből kilenc áldozat nő

Csép Éva Andrea több statisztikai adatot is ismertetett, mondván az elmúlt nyolc évben 426 nőt és lányt ölt meg valamelyik családtagja. „Az emberkereskedelem felszámolásáért dolgozó ügynökség országos jelentése szerint 10-ből 9 áldozat nő volt. Ugyancsak egy 2022-es felmérés adatai szerint a kereskedelmi célú szexuális kizsákmányolás csapdájába esett 5 emberből 4 nő. Ezen a helyzeten mindenképpen változtatni kell” – fogalmazott Csép Éva Andrea.

Fotó: Csép Andrea Facebook-oldala/Csép Robi

Kovács-Mester Szömér kifejtette, nagy szükség van egy ilyen típusú segítségre. „Az online platformokon való jelenlétem tapasztalatai során, azt vettem észre, hogy számtalan olyan kérdés vetődik fel, ami szakértelmet igényelne, a törvény helyes értelmezésére lenne szükség. Ahhoz, hogy sikeresen segítsünk, szükség van arra, hogy már az elején az illető megkapja a helyes útbaigazítást, támogatást. Mivel nagyon sok esetben a nehéz helyzetben lévő nők nem tudnak, nem mernek segítséget kérni, úgy gondolom egy ilyen női jogvédő ügyeletre nagy szükség van. A most kigondolt program nagyon komoly segítséget tud nyújtani ezeknek a nőknek” – fogalmazott Kovács-Mester Szömér.

Csép: „a román intézményrendszer csődöt mondott”

Csép Éva Andrea kitért a nők parlamenti képviseletére is. Mint sorolta a képviselőház 330 mandátumból 63-at, míg a 136 szenátori mandátumból mindössze 24-et foglalnak el nők. Hangsúlyozta, ahhoz, hogy a nők parlamenti képviselete elérje a 30 százalékot további olyan bátorító intézkedésekre van szükség, amelyeknek köszönhetően több nő fog bekapcsolódni a közéletbe.

A politikusnő kitért az őszi parlamenti ülésszak legfontosabb munkaügyi, szociális, családjogi és gyermekvédelmi prioritásaira is. „Mivel nem vagyunk kormányon nem konzultálunk, ellenben mi minden eszközt meg fogunk ragadni annak érdekében, hogy a kis és középvállalkozókat ne lehetetlenítsék el. Ennek érdekében a nagy cégeket másképp kellene megadóztatni, hiszen jelenleg a munkát megadóztatjuk, a nyereséget azonban kevésbé. Ami a munkaügyi, szociálisvédelmi bizottságban való tevékenységemet illeti az én területemen, nem tudunk csukott szemmel elmenni, ami most történik körülöttünk. A román intézményrendszer csődöt mondott. Az elmúlt hónapokban folyamatosan találkoztunk olyan esetekkel, amelyek elkeserítőek voltak. A jogszabályok érvényesítését a tehetetlenség és hozzá nem értés jellemzi” – húzta alá Csép Éva Andrea.

Fotó: Csép Andrea Facebook-oldala/Csép Robi

A prioritások közül a drogfogyasztást és a drogprevencióval járó törvénykezéseket is kiemelte, mondván, hogy módosítani kellene azt a törvényt, amely értelmében a drogfüggő fiatalok pszichológiai tanácsadáson vehetnek részt három alkalommal. „A három alkalom után csakis abban az esetben folytathatja az érintett fiatal a pszichológiai tanácsadáson való részvételt, ha mindkét szülő beleegyezik, hogy az részt vegyen további a pszichológiai tanácsadáson. Ez nem segíti a fiatalt, hiszen sok esetben a szülő nem vállalja be, hogy a gyereke függő. Nagyon fontos, hogy szakmai vélemény alapján kitoljuk a tanácsadáson való részvétel lehetőségét, akár szülői beleegyezés nélkül is. Ez jelenleg az egyik legnagyobb kihívás az őszi ülésszakban, de remélem, hogy más politikai pártok támogatását is sikerül megszerezni ennek a helyzetnek a megnyugtató megoldásában. A kijelentéseken kívül konkrét lépésekre van szükség. Szükség van olyan szociális hálóra, szolgáltatásra, ami a terápiát segíti a függők számára” – közölte a képviselőnő.

Mint mondta, jelenleg az elvonókúrára való bevonulás havi költsége 4000 lej, ebből 2900 lejt az illető kedvezményezetnek, ellátottnak kell kifizetnie. Ez a család számára egy komoly megterhelés és nagyon sok esetben nem is tudják vállalni. Hangsúlyozta, a cél az lenne, hogy az illető személy, aki biztosított volt, és aki befizetett az állami társadalombiztosítási rendszerbe megkapja a biztosított státuszt, mi több orvosi javallatra a betegszabadsághoz hasonló szabadságot is megkapja. Ez a rehabilitálást fogja segíteni- tette hozzá.

Fotó: Csép Andrea Facebook-oldala

Az új nyugdíjtörvény elkészítése kapcsán megjegyezte, mivel az RMDSZ nincs kormányon nem látták még a munkapéldányt. „Arra kell figyelnünk, hogy a ledolgozott évekért méltányosan, a megérdemelt nyugdíjat kapják a rá jogosult személyek.  Ezen belül meg kell nézni a gyermekeket vállaló szülők helyzetét is, hiszen jelenleg büntetve vannak, azért mert gyermeket nevelnek. A jelenlegi nyugdíjtörvény értelmében 0.25 pontot kap hónaponként az a szülő, aki a gyermeknevelési szabadságon van. Ez megengedhetetlen, hiszen nem szabadna úgymond büntetni a szülőket azért, mert gyereket vállalnak, nevelnek” – érvelt Csép Éva Andrea.

Az elhunyt házastárs után járó jogosultsággal kapcsolatosan kifejtette, jelenleg választani kell a saját nyugdíj és az elhunyt házastárs nyugdíjának az 50 százaléka között, a kettő nem halmozható.

„Az RMDSZ által olyan rendszert szeretnénk támogatni, amely egy plusz bonifikációt ad az életben maradt házastársnak, azaz a meglévő nyugdíj mellé lehessen csatolni az elhunyt házastárs nyugdíjának 50 százalékát. Ennek módosítására azonban politikai akaratra is szükség lenne” – fogalmazott a képviselőnő.

A politikusnő a koraszülött gyermek utáni GYES módosítására is javaslatot nyújtott be.

„A módosító javaslat szerint abban az esetben, ha a családba koraszülött csecsemő érkezik, a gyermeknevelési szabadság ideje igényelhető legyen 3 évre. Erre azért van szükség, mert ezen csecsemők fejlődési lemaradást kell behozzanak és ezt nem minden esetben sikerül kétéves korig behozni” – ismertette terveit Csép Éva Andrea.

A szociális szolgáltatásokat szabályozó törvény módosítására is szükség van, a következő időszakban ezt a törvényt is szigorítani, javítani kell – zárta gondolatait..

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?