Az Ukrajnából menekülő nők megsegítése céljából szólaltak fel az EP-ben

Az európai nők ambiciózus jövője a világjárvány után címmel tartottak találkozót a nemzetközi nőnap alkalmából az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának interparlamentáris ülésén.

A megbeszélésen a mentális megterhelés, a nemek közötti egyenlőség a távmunkában és a fizetés nélküli szociális munka témáját érintették a jelenlevők. A nemzetközi nőnapot ünneplő parlamentközi találkozón számos európai parlamenti és nemzeti parlamenti képviselő fejezte ki szolidaritását az ukrán nemzet és az ukrán nők iránt. Romániát többek között Csép Éva Andrea, az RMDSZ szociális ügyekben jártas szakpolitikusa képviselte.

„Mélységesen elítéljük és elfogadhatatlannak tartjuk az orosz inváziót Ukrajna ellen. A nemzetközi közösségnek minden eszközt, szankciót fel kell használnia, hogy Oroszországot rákényszerítse a háború megállítására. Aggódunk azokért az anyákért, akik gyerekeikkel menekülnek Ukrajnából, főleg azért, mert sebezhetőségük miatt a migrációs útvonalak mentén emberkereskedelem áldozatává válhatnak vagy éppen szexuális szolgáltatások nyújtására kényszeríthetőek azért, hogy a gyermekeik számára szükséges napi élelmiszert megkaphassák. Jelenleg minden Ukrajnával határos nyugati ország a megsegítésükre igyekszik. Ezeknek a nőknek kiemelt védelemre van szükségük: egységes fellépésre van szükség az EU részéről, hogy elhárítsunk minden feltételezhető veszélyforrást” – hívta fel a figyelmet Csép Éva Andrea. A Maros megyei törvényhozó továbbá rámutatott arra is, hogy a menekült nőknek, anyáknak és gyermekeiknek jogi és pszichológiai tanácsadást kell biztosítani.

Fotó: rmdsz.ro

Az eseményen Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke mély tiszteletét fejezte ki az ukrán nők iránt, akiket arra kényszerítettek, hogy elhagyják otthonaikat, bunkerekbe meneküljenek: „ez is bizonyíték bátorságukra, erejükre és ellenállóképességükre, még a legrosszabb körülmények között is”.

A találkozón videóüzenetben jelentkezett be Ivanna Klympush-Tsintsadze, ukrajnai parlamenti képviselő, aki az ukrajnai helyzetről tájékoztatta a jelenlevőket és az élethez való jog megvédésére hívta fel a figyelmet. A nemzeti parlamenti képviselők mellett jelen volt az ülésen Élisabeth Moreno, Franciaország nemek közötti egyenlőségért felelős minisztere, valamint Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?