Eurobarométer-felmérés: az uniós polgárok egyharmada szerint a demokrácia a legfontosabb érték, amelyet meg kell védeni

Az Európai Parlament megbízásából készült új Eurobarométer-felmérés szerint a válaszadók közel egyharmada (32 százalék az Európai Unióban, 24 százalék Romániában) a demokráciát jelölte meg a legfőbb védendő európai értékként, ezt követi a véleménynyilvánítás és a gondolkodás szabadsága (27 százalék az EU-ban, 22 százalék Romániában), majd az emberi jogok védelme az EU-ban és világszerte (25 százlék az EU-ban, 24 százalék Romániában) – írja a HotNews.

A romániai válaszadók 28 százaléka szerint a szabad mozgás biztosítását kellene az Európai Parlamentnek védenie.

A szélsőségesség erősödése, a félretájékoztatás terjedése és a jogállamiság gyengülése aggasztja leginkább az európai polgárokat. Ezt tükrözik az Európai Parlament és a Bizottság által 2022. január közepén közzétett – Európa jövőjéről szóló – felmérés eredményei. Tízből kilenc európai egyetért azzal, hogy sokkal többet kell tenni az EU-ban a demokrácia megerősítése érdekében.

Tizenegy tagállam a demokrácia védelmét helyezte előtérbe: Svédország, Németország, Finnország, Olaszország, Dánia, Ausztria, Luxemburg, Málta, Lengyelország, Csehország és Magyarország. A Cseh Köztársaság és Magyarország válaszadói szintén az emberi jogok védelmét tartották a legfontosabbnak.

Fotó: Európai Parlament Twitter-oldala

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke elmondta: „Amint arra a polgárok helyesen rámutattak, a demokrácia védelme mindent felülmúl, ez a legfontosabb európai érték. Nem gondolhatjuk, hogy a demokrácia önmagában, támogatás és erőfeszítés nélkül létezhet. A szélsőségesség, a tekintélyelvűség és a nacionalizmus ma egyre nagyobb veszélyt jelent".

Összességében az európai polgárok még mindig a közegészségügyet tartják az EP politikai prioritásának (42 százaléka uniós szinten, 53 százalék Romániában), amelyet szorosan követ a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem (40 százalék az EU-ban, 41 százalék Romániában) és környezetvédelem (39 százalék az EU-ban, 17 százalék Romániában). A fiatalok átlagosan az éghajlatváltozás elleni küzdelmet jelölték meg az EP legfontosabb prioritásaként.

Tudni akarják, mire költik az uniós pénzeket

Az európai polgárok nagy érdeklődést mutatnak az iránt, hogy többet tudjanak meg az EU munkájáról. A felmérés szerint a válaszadók 43 százalékát leginkább az uniós források tényleges felhasználásáról szóló információk érdeklik.

A válaszadók többet szeretnének tudni az uniós jogszabályok konkrét következményeiről, valamint a Covid-19 világjárvány leküzdésére irányuló uniós fellépésről.

„A polgárok több információt akarnak és érdemelnek is arról, hogy az uniós politika és a döntések milyen konkrét hatással vannak mindennapi életükre. Az embereknek tudniuk kell, hogy mire költik a pénzüket” – mondta Metsola.

Az EU és az Európai Parlament támogatottsága nőtt

Az EU, és különösen az EP iránti támogatottság a Covid-19 világjárvány idején nagymértékben megnőtt. Az uniós polgárok túlnyomó többsége (58 százalék az EU-ban, 59 százalék Romániában) támogatja, hogy az Európai Parlament a jövőben nagyobb szerepet kapjon.

Az EP pozitív megítélése az Európai Bizottság legutóbbi Eurobaromter Standard felmérésében is tükröződik, amely szerint a polgárok az összes uniós intézmény közül az Európai Parlamentben bíznak a leginkább. Továbbá a polgárok többsége (62 százalék az EU-ban, 43 százalék Romániában) jó dolognak tartja országa uniós tagságát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?