Életmentő lehet – Oltással és szűréssel a méhnyakrák ellen

A nők tudatossága ugyan nő a HPV-vel és a méhnyakrákkal kapcsolatban, azonban még mindig problémát okoz, hogy kevesen vannak tisztában a betegséget kiváltó okokkal, valamint azzal, hogy a megelőzés – a szűrés és a védőoltás – életeket menthet. Dr. Bartók Ildikó szülész–nőgyógyász  szakorvost kérdeztük.

A méhnyakrák egy olyan rosszindulatú daganatos megbetegedés, amely a méh alsó részén alakul ki, amely összeköti a méhet a hüvellyel. A humán papillomavírus, vagyis a HPV miatt alakul ki a legtöbb megbetegedés, azonban ennek több fajtája is van, nem mindegyik okoz rákot. Emellett hüvelyi szülés során is kialakulhat a betegség, ha az anya genitáliája fertőzött a HPV vírussal – tudtuk meg a szakembertől.

Romániában évente több mint 1500 nő hal meg ebben a betegségben, és közel 3400-nál diagnosztizálják a kórt.

A nemi úton bejutott fertőzés esetén előfordulhat, hogy a szervezet „megengedi” a vírusnak, hogy aktiválódjon és sejt szintjén változást okozzon. Összesen három HPV törzsről tudunk és körülbelül 200 fajta vírusról beszélhetünk, ami a három törzs valamelyikéhez tartozik. A nem onkogén vírus következtében a férfi és női genitálián szemölcsök jelennek meg, úgynevezett kondilómák. Az onkogén vírustörzs pedig arra serkenti a sejtet, hogy tumorsejtté váljon, esetlegesen rákos megbetegedést okozva ezzel, ismertette a szakember. Kiemelte, az előjeleket a kezdeti fázisban nem lehet észrevenni, csak a szűrővizsgálat mutat ki elváltozásokat.

A képek illusztrációk | Fotók: Pexels

A HPV egy nagyon gyakori nemi betegség, azonban fontos tudni, hogy az óvszerrel történő védekezés sem jelent biztonságot, az egyén megfertőződhet. „Azonban nem ülhetünk egy steril buborékban és várjuk, hogy teljen el az életünk” – jegyezte meg dr. Bartók Ildikó. A legfontosabb, hogy legyünk tudatosak, vigyázzunk saját és a partnerünk egészségi állapotára. „Fontos a nőgyógyászati vizsgálatok során az esetleges hüvelyi fertőzéseket kivizsgálni és kezelni, hiszen ezek gyengítik a hüvelyflórát és lecsökkentik a védekezőképességét.

Az aktív nemi életet folytató nők mintegy 80 százaléka életének valamelyik szakaszában megfertőződik a vírus valamelyik típusával. A fertőzések legnagyobb része tünetek nélkül, magától elmúlik.

A HPV védőoltások nagyon hatékonyak a megelőzésben a szakember szerint, azonban úgy véli, a koronavírus-járvány alatti oltáskampány megijesztette az embereket, emiatt még mindig hezitálnak, hogy felvegyék-e vagy sem a vakcinát. Fiatal felnőttkorban célszerű kérni a védőoltást, hiszen ez a szexuálisan legaktívabb életszakasz, amikor a legnagyobb a valószínűsége a fertőzésnek, de az oltás a már kialakult HPV fertőzésre nem hat.

A HPV elleni védőoltást kérés alapján ingyenesen beadják a 11–18 év közötti lányoknak a háziorvosok. A kérelmeket a nyilvántartásba vétel dátumának időrendi sorrendjében összesítik, és az immunizáláshoz szükséges vakcinaadagok számát negyedévente kérik a háziorvosi rendelők a megyei egészségügyi igazgatóságtól. A 11 és 15 év közötti lányoknak két oltást kell kapniuk legkevesebb 5, legtöbb 12 hónapos eltéréssel; a 15 év fölöttiek azonban már 3 adagot, egy év leforgása alatt.

Dr. Bartók Ildikó felhívta a figyelmet, a férfi partnert is ajánlott beoltani. Külföldön ez egy megszokott eljárás, azonban Romániában még mindig csodálkoznak az emberek ezen a lehetséges. Hozzátette, ha a az egyén bármilyen okból kifolyólag nem fogadja el a HPV elleni védőoltást, akkor ajánlott elkezdeni egy immunerősítő kezelést, ezek tabletták vagy kúpok formájában segítik a vírus elleni immunitás növelését.  

A gyógyulás esélyeit alapjában az határozza meg, hogy a betegség felfedezése melyik fokozatban (stádiumban) történik. Mindenképp műtéti beavatkozás szükséges, hogy kimetsszék az érintett szövetrészt. „ Ezért nagyon fontos időben elkezdeni a nőgyógyászati vizsgálatokat, mert a méhnyakrák megelőzhető. Ezt a betegséget ma már a legegyszerűbb vizsgálatokkal sikerül kimutatni” – hívta fel a figyelmet a szakember.

A szűrést már akkor érdemes elkezdeni, amikor a nő elkezd nemi életet élni. Szűrés alkalmával a méh alsó részének, a méhnyaknak az állapotát ellenőrzik. Kenetvizsgálatnak is hívják, mivel a méhnyak felületéről egy kis adag sejtmintát vesznek és a sejtekben történő elváltozásokat keresik. A szűrés azért fontos, mert már nagy részben kimutatható a rák előtti állapot is, kicsi részben marad rejtve, körülbelül 20 százalékban. A legtöbb elváltozás nem vezet rákhoz, azonban néhány esetben előfordulhat rákos megbetegedés, ha az elváltozást nem kezelik.

Ingyenes méhnyakrákszűrés

Romániában a méhnyakrák megelőzésére, korai felfedezésére és kezelésére irányuló projekt során ingyenes méhnyakrákszűréseket végeznek egy erre a célra kialakított mobil nőgyógyászati rendelőben.  A program célja, hogy 170 ezer nő vegyen részt a tesztelésen. A projekt hozzáférést biztosít a magas színvonalú egészségügyi ellátáshoz, és javítja a méhnyakrák kezelésében elért eredményeket. Ugyanakkor hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a betegség súlyosan érinti a szegénységben élőket. Emellett fontosnak tartják a közvélemény folyamatos tájékoztatását a méhnyakrákról, annak okairól és megelőzés lehetőségeiről is.

Dr. Cosmina Cristina Uzun projektmenedzser szerint „orvosi szempontból a legnagyobb kihívást a daganatos megbetegedések jelentik. Sajnos az esetek többségében a rosszindulatú elváltozásokat későn veszik észre, olyankor, amikor az állapot már meghaladta a kezelhető stádiumot. A méhnyakrák azon kevés daganatos megbetegedések közé tartozik, amelyet közel száz százalékban meg lehetne előzni védőoltással és korai szűréssel. A betegség esetében van egy olcsó, fájdalommentes módszer, amely 96 százalékban kiszűri a rákmegelőző állapotokat, ez a Babeș-Papanicolau teszt”.

A Maszolon beszámoltunk arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház által szervezett szűrőprogram keretén belül ingyenes Babeș Papanicolaou- és HPV-vizsgálatot vehetnek igénybe azok a 24–64 év közötti nők, akiknek nincs megerősített méhnyakrák-diagnózisuk. Időpontfoglalás a következő telefonszámokon lehetséges: 0367 730 042/0773 322 633, reggel 10 és 18 óra között, esetleg online, a kórház időpontfoglaló felületén, a Cab. Ginecologie Screening lehetőséget kiválasztva.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?