Ingyenes szűrést végeznek Kovászna megyében: a méhnyakrák sokakat érint, de megelőzhető

Márciusban három Kovászna megyei városban – Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Bodzafordulón – várják a hölgyeket ingyenes méhnyakrákszűrésre. A méhnyakrák olyan betegség, amely bármely életkorú nőt érinthet, viszont azon kevés rákos megbetegedések közé tartozik, amely korai felismeréssel szinte 100 százalékban megelőzhető, hívja fel a figyelmet a háromszéki szűrési kampányt szervező Maros Megyei Klinikai Sürgősségi Kórház.

Az ingyenes akcióval két korcsoportot céloznak, így a 24 és 29 év közötti nőknél a Babeş-Papanicolaou (klasszikus citológia) tesztet, míg a 30 és 64 év közöttieknél HPV (humán papillomavírus) tesztet végeznek a nőgyógyász szakorvosok.

Illusztráció | Fotó: orzalaga/Pixabay

A kovásznai szívkorház szülészetén hétfőtől péntekig 9 és 13 óra között várják a nőket. A szűrésre a bodzafordulói kórház szülészetén hétfőtől péntekig 11–13 óra között, míg a kézdivásárhelyi városi kórház szülészetén hétfőtől péntekig 9–13 óra között, illetve a családtervezési rendelőben csütörtökön 9–13 óra között kerül sor. 

Az ingyenes méhnyakrákszűrésre előzetes bejelentkezés szükséges, így aki Kovásznán szeretné elvégeztetni, hívja a 0267.340.008-as számot, Kézdivásárhelyre a 0744.430.373 vagy 0766.701.029 számokon lehet bejelentkezni, míg Bodafordulón a 0746.493.754-es telefonszámon kell regisztrálni. Arra kérik a háromszéki nőket, a vizsgálatra vigyék magukkal a személyi igazolványukat. A vizsgálat előtt egy kérdőívet is ki kell tölteniük, majd a mintákat a marosvásárhelyi klinikán elemzik ki és a pácienseket a háromszéki kórházak értesítik az eredményről.

A szűrőprogramban szaktanácsadásra és ha szükséges, további gyógykezelésekre is van lehetőség. A szűrővizsgálatra azokat is fogadják, akiknek nincs egészségbiztosításuk, számukra a háziorvosuk állíthatja ki a beutalót. A Maros Megyei Klinikai Sürgősségi Kórház a George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemmel partnerségben szervezi a méhnyakrákszűrést Háromszéken.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?