Egymásnak esett az USR–PLUS és a PSD a különleges ügyészség felszámolásának szakbizottsági vitáján

Heves vitával kezdődött csütörtökön a képviselőház jogi bizottságának ülése, amelyen az igazságszolgáltatásban elkövetett visszaéléseket kivizsgáló különleges ügyészi osztály (SIIJ) megszüntetését előíró törvényjavaslatról tárgyalnak.

Corina Corbu, a legfelsőbb bíróság elnöke, valamint Bogdan Mateescu, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) elnöke alig félórával az ülés kezdete után elhagyták a termet.

A megbeszélésen részt vett Stelian Ion igazságügyi miniszter is. Az ülést a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártját (USRPLUS) képviselő Mihai-Alexandru Badea, a jogi bizottság elnöke nyitotta meg, aki vitába keveredett az ellenzéki szociádemokrata párti (PSD-s) bizottsági tagokkal, utóbbiak szerint ugyanis nem tartotta tiszteletben az eljárási szabályzatot.

Az ülésvezető azt mondta, az igazságszolgáltatásban elkövetett visszaéléseket kivizsgáló ügyészi osztályt Liviu Dragnea, a PSD akkori elnöke javaslatára hozták létre egy olyan időszakban, amikor a romániai igazságszolgáltatás nagy lépéseket tett hátrafelé. A különleges osztály létrehozásának egyrészt az volt a célja, hogy politikai nyomást gyakoroljanak a bírákra és ügyészekre, másrészt, hogy bizonyos politikusok korrupciós ügyeit átirányítsák ehhez a részleghez mondta Badea, aki azt is felidézte, hogy a bírák zöme ellenezte a SIIJ létrehozását.

A bizottsági elnök felszólalását több ízben is félbeszakították a PSD tagjai, akik szerint Badea nem tartotta be az eljárás szabályszerű menetét, és politikai nyilatkozattételre használta fel az ülést.Mihai-Alexandru Badea, a jogi bizottság elnöke | Forrás: a képviselő Facebook-oldala

Nem sokkal a tanácskozás kezdete után Corina Corbu és Bogdan Mateescu elhagyta a termet. Corina Corbu nem óhajtotta megmagyarázni gesztusát az újságíróknak, Bogdan Mateescu azt mondta: az ülésen nem volt helye a vitának. Ugyanakkor kifejtette, hogy véleménye szerint itt az ideje véget vetni a társadalom polarizáltságának.

Crin Bologa, az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetője úgy nyilatkozott: a SIIJ létrehozását a legtöbb ügyész és bíró sértésként élte meg, és annak idején a CSM is negatívan véleményezte azt. 2019-ben még az ügyészek 85 és a bírák 75 százaléka szavazott a speciális ügyészi osztály felszámolására. Most a CSM a SIIJ felszámolására vonatkozó tervezetet véleményezte negatívan, de a szavazatok alapos szemrevételezése után kiderül, hogy a CSM-tagok nagy része magát a felszámolást támogatja, csak bizonyos garanciákhoz köti azt magyarázta Bologa.

Azt is elmondta: az általa vezetett országos korrupcióellenes ügyészség kész átvenni a SIIJ által megkezdett kivizsgálásokat.Az ügyészek nem akarnak tagjai lenni egy ilyen ügyészi osztálynak, mert nagy részük sértésként éli meg, hogy bűnözőkként tekintenek rájuk. Mi lenne, ha külön ügyészséget hoznánk létre az orvosoknak, a törvényhozóknak, a kormány tagjainak? Ez megengedhetetlen! nyomatékosította a DNA vezetője.

Stelian Ion igazságügyi miniszter is a SIIJ felszámolása mellett érvelt. Úgy vélekedett, a bírák és ügyészek által elkövetett esetleges visszaéléseket kivizsgáló ügyészi osztály egyáltalán nem hatékony, mert egyetlen, központi intézményként működik, képtelen az összes beérkező feljelentés kivizsgálására. A kormány által javasolt megoldás a lehető legjobb, mert az figyelembe veszi a valós szükségleteket mondta.

Az igazságügyi tárca vezetője szerint a büntetőügyeket nem egy központosított szervnek, hanem több ügyészségnek kell kivizsgálnia. Hozzátette: amint azt a kormányprogram is előírja, a SIIJ-t meg kell szüntetni, ugyanakkor vissza is kell szorítani a bírák és ügyészek körében elkövetett visszaéléseket, amelyek azonban nem gyakoriak.

Kapcsolódók

Kimaradt?