Döbbenetes: évente több mint 60 ezer romániai szenved el agyi érkatasztrófát

Az egészségügyi minisztérium szerint az agyi érrendszeri betegségek az elhalálozás és a rokkantság egyik fő okát jelentik Romániában, évente több mint 60 ezer romániai polgár szenved el stroke-ot.

„A stroke világnapja fel akarja hívni a figyelmet a megfelelő megelőzés, diagnózis, akut kezelés és rehabilitációs programok fontosságára egy olyan kórkép esetében, amely évente több tízezer romániai életét változtatja meg gyökeresen” – írja Facebookon vasárnap közzétett üzenetében a tárca.

A tárca idén szakmai továbbképzést indított orvosok számára neurointervenciós eljárások, például a stroke endovaszkuláris kezelési módjának (mechanikus trombektómia) elsajátítására.

Az egészségügyi minisztérium szerint a közvitára bocsátott kardiovaszkuláris és agyi érrendszeri betegségek elleni küzdelem országos stratégiája - amelyet a tárca a kardiológia, a neurológia, az idegsebészet, a fizikoterápia és az orvosi rehabilitáció szakmai társaságainak elismert szakértőivel közösen dolgozott ki – javítani fogja a megelőzéshez, illetve a stroke-on átesett betegek számára a kezeléshez való hozzáférést.

„A stratégia célja, hogy felmérje a szív- és érrendszeri és agyi érrendszeri betegségek gyakoriságát és hatásait a romániai lakosság körében, megelőzési programokat dolgozzon ki, bővítse a beavatkozó neurológiával foglalkozó szakemberek számát, kiterjessze a stroke-központok országos hálózatát, és országszerte növelje a neurológiai rehabilitációs szolgáltatásokhoz való hozzáférést” – közölte korábban a minisztérium.

(Nyitókép: Borsi Balázs)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?