Górcső alá veszik az oxikodon- és fentanil-tartalmú gyógyszereket forgalmazó patikákat

Ellenőrzik a következő hetekben az oxikodon- és fentanil-tartalmú gyógyszereket forgalmazó patikákat – közölte hétfőn az egészségügyi minisztérium.

A tájékoztatás szerint a pszichoaktív hatású szerek forgalmazásával foglalkozó egységek ellenőrzését a román gyógyszerügynökség (ANMDMR) szakembereivel közösen végzik. Több mint 500 olyan patikát azonosítottak, amelyek oxikodon- és fentanil-tartalmú gyógyszereket forgalmaznak, és az összeset ellenőrizni fogják a következő időszakban.

Illusztráció | Fotó: Pixabay

Az ellenőrzés kiterjed a minőségi követelményeknek nem megfelelő, a lejárt szavatosságú vagy a betegek által már nem használt pszichoaktív hatású szerek visszavételére és megsemmisítésére vonatkozó törvényi előírások betartására is.

Ugyanakkor az egészségügyi minisztérium a gyógyszerügynökséggel és más illetékes intézményekkel közösen törvénymódosító javaslatot dolgoz ki a pszichoaktív hatású szerek forgalmazásának szigorítására.

Mint korábban beszámoltunk róla, szeptember 21-én három bukaresti helyszínen végzett házkutatást a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) és a fővárosi rendőrség szervezett bűnözés elleni osztálya egy fentanillal és oxikodonnal való kereskedelemmel kapcsolatos ügyben.

A DIICOT szerint az egyik gyógyszeripari cég alkalmazottja 2022-ben és 2023-ban rendszeresen forgalmazott kábítószernek minősülő hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket. Több mint 10 ezer fentanil hatóanyagú tablettát, körülbelül 700 oxikodon tablettát, 1200 ampulla morfiumot, kodein tablettákat és 380 fentanil-tapaszt adott el illegálisan a gyanú szerint.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?