FRISSÍTVE – A járdán, a kórház előtt szülte meg gyermekét egy nő – az egészségügyi miniszter vizsgálatot indított

A kórház előtti járdán szülte meg gyermekét egy fiatal nő hétfőn. Az egészségügyi minisztérium kivizsgálja az ügyet, a rendőrség pedig bűnvádi eljárást indított. FRISSÍTÉS: Megbírságolták a kórházmenedzsert, az ügyeletes orvost és az asszisztenst 

A járdán adott életet a kisbabájának | Fotó: képernyőmentés

„Milyen világban élünk? Hogyan fordulhat ez elő?” – hozta nyilvánosságra egy helyi férfi azt döbbenetes videót, amelynek tanúsága alapján egy fiatal nő az urziceni-i kórház előtt, a járdán szülte meg hétfő hajnalban a gyermekét. A közösségi médiában gyorsan szárnyra kelt felvételen látszik, amint mentősök segítenek a vajúdó asszonynak. Még sötét volt, amikor az eset történt, csak az autó fényszórója szolgáltatott némi világosságot a szülést levezető egészségügyi alkalmazottaknak.

Ők voltak azok, akik ugyancsak a közösségi oldalon megerősítették a történeket. Az alapján a reggel hat órakor levezényelt szülés sikeres volt: a 24 éves anya és kislánya is egészségesek. A nőnek ez a harmadik gyermeke. A mentős ugyanakkor bíráló üzenetet fogalmazott meg az urziceni városi korházzal szemben, amely meglátása szerint érdektelenséget mutatott az ügyben. Azt állítják, hogy a terhes nő a szülés előtt, nagyjából 15 perccel érkezett meg a kórházba. Már vajúdótt, de nem fogadták, mondván, hogy hívják a mentőt. „Ez most egy happy-end-el zárult, de nem mind végződhet így” – jegyezte meg Facebook-bejegyzésében Marian Iordache. A metőszolgálat orvosigazgatója, Tigeliu Păun a Libertateának azt mondta, hogy a mentősök négy perc alatt a helyszínre érkeztek, és akkor már beindult a szülés a terhes asszonynál. „Segítettek neki, majd a mentőautóval a sloboziai kórházba szállították” – magyarázta.

Az anya és a baba is jól vannak | Fotó: Marian Iordache/Facebook

A Libertatea érdeklődésére az urziceni-i kórház menedzsere, Daniela Elena Ianuș azt mondta, hogy fogadták a terhes nőt a kórházban, de városi kórház lévén nekik nincs nőgyógyászati ügyeletük és ezért hívták a mentőket, hogy a nőt sürgősen szállítsák a 60 kilométerre lévő sloboziai kórházban. A főorvos azt állítja, hogy az asszisztens sebészt készült hívni a terhes nőhöz, de az kiment az épületből. „Közben megérkezett a mentő. Nem tudom, hogy miért nem tették be a mentőautóba” – mondta Ianuș, hozzátéve, hogy azért belső vizsgálatot indítottak az ügyben, és a térfigyelő kamerák felvételeit is megvizsgálják.

A botrány kapcsán Alexandru Rafila egészségügyi miniszter is vizsgálatot rendelt el, miközben a Ialomița megyei rendőrség hivatalból bűnvádi eljárást indított, hogy kivizsgálják, történt-e kötelezettségszegés az egészségügyi alkalmazottak részéről. 

Megbírságolták a kórházmenedzsert, az ügyeletes orvost és az asszisztenst 

Pénzbírsággal sújtotta az Állami Egészségügyi Felügyelet az urziceni-i kórház menedzserét, valamint azt az orvost és asszisztenst, akik ügyeletesek voltak hétfő reggel, amikor a kórház előtt, az utcán szült a nő.

Mioara Comana, az Egészségügyi Felügyelet vezetője hétfő délután közölte, hogy a kórház menedzsere a magánszemélyekre kiróható legmagasabb, 4000 lejes bírságot kapta. Ugyanekkora bírságot kapott az ügyeletes orvos és az egészségügyi asszisztens is, akik nem tettek eleget a betegfelvételi előírásoknak. A kórház orvosi igazgatója elméletileg szintén felelős a történtekért, de jelenleg betegszabadságon van – közölte Comana.

VIDEO. O femeie a născut pe trotuar, în fața spitalului. Nu era niciun ginecolog de gardă. România, 2023... Detalii pe PortalSM.ro ⤵️

Közzétette: PortalSM – 2023. július 31., hétfő

Az urziceni-i kórházba az Egészségügyi Felügyelet két alkalmazottja szállt ki ellenőrzéseket végezni. Comana beszámolója szerint a kórház nőgyógyászati osztályán 25, az újszülött-osztályon 5 ágy van, de 15 óra után nem dolgozik már sem neonatológus, sem nőgyógyász, sem altatóorvos az intézményben. A vajúdó nő saját autóján érkezett a kórház sürgősségi osztályára, ahol az asszisztensnővel találkozott. Az előírások szerint az asszisztensnőnek értesítenie kellett volna az ügyeletes orvost, ez azonban nem történt meg, helyette a gyorssegély-szolgálat beavatkozását kérte az 112-es számon.

Mioara Comana azt is elmondta, hogy az urziceni-i kórház protokollja a 2006-ban kiadott 1091-es rendeletre épül, amely lehetővé teszi, hogy a csökkent kompetenciájú kórházakból a nagyobb kezelési kompetenciával rendelkező kórházakba szállítsák át a pácienseket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?