DNA: az MCV-jelentés rávilágít néhány problémára, ami gátolhatja a korrupcióellenes harcot

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) közleményt adott ki szerdán, amelyben leszögezi: nagy erőfeszítéseket tett és tesz továbbra is a magas szintű korrupció elleni harc folytatása érdekében, ugyanakkor az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében kedden közreadott jelentés felhívja a figyelmet néhány problémára, amelyek akadályozhatják a korrupcióellenes küzdelmet.

Ilyenek az igazságügyi törvények, az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges törvénytelenségeket kivizsgáló, úgynevezett különleges ügyészség (SIIJ), valamint az, hogy a DNA műszaki felszereltsége nem újult meg.

Az Európai Bizottság június 8-án, kedden hozta nyilvánosságra a Románia által az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus keretében elért eredményekről szóló jelentését. Ezzel kapcsolatban a DNA leszögezi, az intézmény vezetősége és alkalmazottai kimagasló erőfeszítéseket tettek és tesznek a magas szintű korrupció leküzdéséért, nőtt a vádemelések és a kimondott ítéletek száma, csökkent a felmentő ítéletek száma, és több feljelentést regisztráltak, ami azt igazolja, hogy nő a lakosság DNA-ba vetett bizalma.

A pozitívumok mellett azonban az MCV-jelentés rávilágít néhány problémára, amely a DNA szerint gátolhatja a korrupcióellenes harcot. Az egyik ilyen probléma, hogy a 2017-2019-es időszakban hozott igazságügyi törvénymódosításokat azóta sem javították ki, noha azok a DNA-nál súlyos személyzeti válsághoz vezettek. A törvényeket nem hozták összhangba az alkotmánybíróság döntéseivel, és elmulasztották megerősíteni a DNA technikai kapacitását - olvasható a közleményben.

"A DNA biztosítja a román állampolgárokat, hogy tartósan és hatékonyan fogja folytatni munkáját annak érdekében, hogy az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus 3-as számú célja - a magas szintű korrupció elleni küzdelem - megvalósuljon" - szögezi le az intézmény.

(Címlapi illusztráció forrása: Agerpres)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?