A kormányfő és az igazságügyi miniszter szerint kedvező az MCV-jelentés

Florin Cîțu miniszterelnök szerint kedvező az Európai Bizottság által kedden közzétett jelentés az igazságszolgáltatásról és úgy vélte, hogy a kormánykoalíció minél hamarabb „helyre kell hozza azokat a hibákat, amelyeket az előző szociáldemokrata kormány elkövetett”. Stelian Ion igazságügyi miniszter is úgy ítélte meg, hogy a jelentés kedvező Románia számára.

A kormányfő azt követően fejtette ki álláspontját, hogy az Európai Bizottság kedden nyilvánosságra hozta azt a jelentést, amely az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus keretében figyelemmel kíséri a román igazságszolgáltatás reformját. Ezt a reformot Brüsszel 2007 óta, Románia EU-csatlakozásától követi.

A mostani jelentés leszögezi, nem szünteti meg a figyelemmel kísérést és megállapítja, hogy Románia tett előrelépéseket, 2021-ben „új impulzust” kaptak a reformok, de továbbra is várják, hogy a hatóságok gyakorlatba ültessék a vállalt reformokat törvénymódosítások vagy más intézkedések révén.

Cîțu szerint Brüsszel elismerte, hogy 2021-ben valamennyi uniós ajánlás esetében történtek előrelépések, és úgy vélte, hogy minél hamarabb helyre kell hozzák az ellenzéki szociáldemokraták „törvényalkotás terén szándékosan elkövetett hibáit”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Stelian Ion igazságügyi miniszter is úgy ítélte meg, hogy a jelentés kedvező Románia számára. Szerinte a román politikusoknak mielőbb dönteniük kell a csak a bírák és ügyészek vizsgálatára létrehozott speciális ügyészség felszámolásáról, amely Brüsszel egyik fő kérése. Ezt az ügyészségi részleget a szociáldemokraták kormányzása idején hozták létre, hogy ne a korrupcióellenes ügyészség vizsgálja a törvénytelenségek elkövetésével gyanúsított bírákat és ügyészeket, hanem ez a speciális részleg.

A létrehozását támogató politikai erők szerint ugyanis a korrupcióellenes ügyészség megfélemlítette az ügyészeket és a bírákat azért, hogy a vádhatóság számára kedvező döntéseket hozzanak. Ugyanakkor a korrupcióellenes ügyészség tevékenységét dicsérők szerint éppen ezt a speciális részleget hozták létre azzal a céllal, hogy megfélemlítsék az igazságszolgáltatás szereplőit és ezáltal a szociáldemokraták befolyásuk alá vonják az igazságszolgáltatást.

Az alkotmánybíróság kedden határozott arról, hogy a speciális ügyészségi részleg létrehozása alkotmányos volt és annak felszámolásáról csak a parlament dönthet.

(Címlapi illusztráció forrása: gov.ro)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?