Cseke Attila az aktuális fejlesztésekről, Varga Mihály a várható nehézségekről beszélt Tusványoson

Varga Mihállyal, Magyarország pénzügyminiszterével vett részt közös panelbeszélgetésen Cseke Attila fejlesztési miniszter Tusványoson. Mindkét tárcavezető röviden összefoglalta azokat az intézkedéseket, amelyeket a kormányuk bevezetett a koronavírus-járvány, illetve az orosz-ukrán háború és az energiaválság hatásainak mérséklésére.

Cseke Attila román fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter arról beszélt, ebben a gazdasági helyzetben Románia számára nem a megszorítások bevezetése a járható út, hanem a fejlesztések és a beruházások segítése.

Ebben az évben a fejlesztési minisztérium közel 20 milliárd euró értékű beruházást fog finanszírozni, a helyreállítási alapból pedig mintegy 6 milliárd euró értékű pályázatot tud kiírni - mondta.

„Az RMDSZ által elindított Anghel Saligny közművesítési program 13 milliárd eurónyi állami közberuházást jelent szerte az országban a helyi közösségeknek, magyar közösségeknek víz-, gáz-, szennyvízhálózat kiépítésére, utak korszerűsítésére, megépítésére. Ez egy nagyon jelentős program, akárcsak azok a pályázatok, amelyeket az országos helyreállítási alapból hirdettünk meg 6 milliárd euró értékben. Bármilyen válság legyen vagy jöjjön, a helyi közösségek a beruházások szintjén nem szabad megérezzék azt, hogy a fejlődés megtorpan. Mi ezt képviseljük a kormányban” – mondta Cseke Attila.

Varga Mihály a Vihar előtt, vihar után? - Infláció, energiaár, recesszió című panelbeszélgetésen hangsúlyozta: Európának egyelőre szüksége van az orosz energiára, az átállás pedig hosszú időbe telik és források kellenének hozzá.

Fotó: Borsi Balázs

A meghozott szankciók nem működnek, ráadásul ebben az ügyben nemzetközi együttműködés sincs, és nagy gondot okoz az uniónak az euró és a dollár árfolyamának változása. Ebben a tekintetben Európa "mélyen a vesztesek között van" - fogalmazott, hozzátéve, a szankciós politika Európának egyelőre nagyobb gondot okoz, mint annak, aki ellen azt bevezették.

A pénzügyminiszter megerősítette: a magyar kormány ragaszkodik a békéhez és a biztonsághoz, arra törekszik, hogy a rendelkezésére álló forrásokat az eddig elért társadalmi-gazdasági eredmények megőrzésére fordítsa.

Kifejtette, az infláció növekedése, az energia- és az élelmiszerárak emelkedése, a kamatemelés és az emiatt megdrágult hitelek jól mutatják, hogy gazdasági lassulás felé tart a világ és benne Magyarország. Az, hogy valóban recesszió lesz-e vagy egy nagyon erős lassulás, azt most nem lehet tudni, de ma nincs olyan elemzés, amely a helyzet radikális javulásával számolna – mondta.

Kapcsolódók

Kimaradt?