banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Cseke Attila Kolozsváron: a legnagyobb kihívás a bölcsődék hiánya

A fejlesztési minisztérium egyik legnagyobb kihívásának nevezte a bölcsődék hiányát pénteki kolozsvári sajtótájékoztatóján Cseke Attila. A tárcavezető kétnapos Kolozs megyei látogatásáról számolt be Csoma Botond képviselőházi frakcióvezető társaságában.

Cseke Attila elmondta, Románia az utolsó az Európai Unióban a bölcsődei helyek száma szerint, és azt látják több megyében is, hogy nagy szükség van a bölcsődei infrastruktúrára. Megvan a költségvetési keret a bölcsődeépítési programra, már a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésének szakaszában tartanak, az önkormányzatoknak csak a telekkel kell majd hozzájárulniuk a projekthez.

A miniszter arról is beszélt, hogy az építkezési felügyelőségeken szakemberhiány van, mivel jelenleg az országban 572 építkezési szakértő tevékenykedik, akiknek 51 százaléka 75 év fölötti. „Ezt a rendszert meg kell nyitni, ha nem akarunk odajutni, mint a tűzvédelmi szakértők esetében. Országos szinten 41 tűzvédelmi szakértő van, 24 megyében egy sincsen, és egy kasztrendszer alakult ki, mivel e nélkül a szakértői vélemény nélkül nem lehet továbbhaladni a munkálatokban” – magyarázta Cseke Attila, hozzátéve, hogy ezt meg fogják szüntetni, és már közvitán is van egy tervezet, amely megváltoztatná a vizsgáztatási rendszert.A miniszter a Meziad utcai bölcsődében | A szerző felvétele

Cseke Attila csütörtökön meglátogatta a Tordán felújított református templomot, onnan a miniszter az épülő tordai sportcsarnokhoz ment ki, majd Kolozsváron az épülő zeneakadémia székhelyét kereste fel. A tárcavezető elmondta, a zeneakadémia kivitelezési szerződését még idén aláírják. „Itt egy nagyon modern koncertterem épül majd, 970 félőhellyel, bentlakással, sportteremmel, tehát egy teljesen modern egyetemi tér lesz” – magyarázta. Hozzátette: pénteken írták alá a kolozsvári Meziad utcai bölcsőde finanszírozását is, amelyet a minisztérium átvesz az önkormányzattól, és reményeik szerint év végére át is adhatják a létesítményt.

Csütörtök délután a miniszter a művészeti egyetem rektorával és rektorhelyettesével találkozott, hogy Kolozsvár legrégebbi megmaradt épületéről, Mátyás király szülőházáról tárgyaljanak, amelyet az RMDSZ teljesen felújítana. „Kívül és belül is gyönyörű építészeti elem, és arra vállalkozunk partnerségben, hogy erre a finanszírozást megteremtsük. Egy olyan helyet teremtenénk, amivel adóznánk Mátyás királyunk emlékének is, amelyet a turisták is látogathatnának, de nem veszítené el a művészeti jellegét sem” – összegezte.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 Mátyás király szülőháza jelenleg nem látogatható. Cseke Attila elmondta: az egyetem vezetőivel folytatott beszélgetésen azt kérte, hogy a felújítás után az épület váljon látogathatóvá, az épületben legyen egy emlékhely, egy kiállítás, mely a ház szülöttjére, Mátyás királyra emlékeztet. Hozzátette: a tény, hogy a minisztérium költségvetéséből újítják fel a műemléképületet, új perspektívát ad Kolozsvárnak és a helyi magyar közösségnek is. A miniszter hozzátette: az egyetem továbbra is kiállítási és oktatási célokra használja az épületet. Az oktatási intézmény elköltöztetéséről azért nem tárgyalhatott, mert ez nem az ő hatásköre.

Cseke Attila péntek  délután a gyalui épülő új óvodát tekinti meg.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?