Cseke Attila Kolozsváron – az RMDSZ restaurálná Mátyás király szülőházát

Az RMDSZ javaslatára a fejlesztési tárca felújítaná Mátyás király szülőházát – jelentette be csütörtökön, Kolozsváron Cseke Attila fejlesztési miniszter. A tárcavezető az ingatlan jelenlegi tulajdonosával, a kolozsvári képzőművészeti egyetem rektorával és rektorhelyettesével találkozott.

A beszélgetésen Cseke Attila elmondta: az RMDSZ számára az épület teljes körű restaurálása prioritás, a fejlesztési minisztérium biztosíthatja a munkálatokhoz szükséges pénzügyi erőforrásokat. A Kolozsvár szívében található középkori műemléképületet, Kolozsvár legrégebbi lakóházát a huszadik század dereka óta nem újították fel, akkor Kós Károly vezetése alatt restaurálták.

Azóta csupán kisebb, pontszerű javításokat végeztek rajta annak érdekében, hogy tanteremként és kiállítóteremként használható legyen. Az épület ikonikus jellege és fontos turisztikai jelentősége ellenére – évente több tízezer turista jön el ide – nem látogatható.

Cseke Attila rámutatott: nagy, általános felújításra van szükség, amely során az épület tartószerkezetét megerősítik, restaurálják, építészeti elemeket újítanak fel, restaurálják az ajtókat és ablakokat, az udvart, a vitráliumokat, a gépészetet, az épület homlokzatát műemléki szempontok szerint.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„A felújítást követően Mátyás király szülőháza ismét megnyílhatna, a közösség hasznára válhatna, megtelhetne élettel, és méltó jelképe lehetne Kolozsvárnak és Erdélynek. A restaurálás által Mátyás király szülőháza építészeti és történelmi örökségét megőrizhetjük és értékesítjük. Az épület ugyanakkor továbbra is szolgálná a képzőművészeti oktatást” – idézte a minisztert az eseményről beszámoló RMDSZ-közlemény.

(Címlapfotó forrása: RMDSZ)

Kapcsolódók

Kimaradt?