Kolozsvár ismét zenés-fáklyás felvonulással ünnepli Mátyás király születésnapját

Dobpergéssel és dudaszóval kísért fáklyás felvonulással ünnepli Mátyás király születését a Kincses Kolozsvár Egyesület és az Amaryllis Társaság. Az ünnepi menet a Mátyás Napok egyik fénypontja lesz vasárnap este.

A szervezők közleménye szerint a felvonulók február 23-án, 18:00–18:30 óra között találkoznak a Farkas utcai református templom előtt, ahonnan 600 fáklyával és középkori viseletbe öltözött korhű sereg kíséretében vonulnak át a király szülőházához. A félórás gyülekező ideje alatt osztják ki és gyújtják meg a fáklyákat, a szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy biztonsági okokból 14 év alatti gyermekeknek nem ajánlják, hogy fáklyát gyújtsanak, viszont arra biztatják őket, hogy hozzanak lámpást magukkal, ezzel is emelve a felvonulás fénykavalkádját.A Mátyás Napok keretében meghirdetett ünnepi felvonulás tehát 18:30-kor indul a Farkas utca – Minorita utca – Deák Ferenc utca – Főtér – Mátyás király tér útvonalon. A Főteret elhagyva lesz alkalom a fáklyaláng eloltására, majd Mátyás király szülőháza előtt fúvóskoncertre kerül sor.

A Mátyás Napok keretében szombat délután háromkor kezdődnek a közösségi programok Mátyás király szülőházának dísztermében, négy órától óránként épületbejárást tartanak a Korzó Egyesület munkatársai, este hattól pedig reneszánsz táncház lesz az Amaryllis reneszánsz tánc- és régizene együttessel.

Vasárnap a Ferences templom 12 órakor kezdődő szentmiséje után a Kájoni János polihisztor szerzetes emlékére összeállított vándorkiállítás tekinthető meg a Karolina-téren, este héttől, a fáklyás felvonulás után pedig az Amaryllis táncegyüttes és az Unicante korus előadása tekinthető meg a Redutban.

Kapcsolódók

Kimaradt?