Mátyás? Király! Online mesemondó verseny indul középiskolásoknak

Tankönyvíz-mentes online mesemondó versenyt hirdet Mátyás? Király! címmel a közösségi médiában a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és az RMDSZ Kulturális Főosztálya. A vetélkedő a középiskolások kommunikációs kreativitásának adna olyan megnyilvánulási lehetőséget, ami a közoktatásból hiányzik, tudtuk meg a programot ismertető kedd reggeli sajtótájékoztatón.

A középiskolásoknak szóló kizárólag online versenyben egy Mátyás-legenda három perces videóvá formálása a feladat. Lehet slammelni, rappelni, eljátszani, mesélni. „Azt szeretnénk, hogy olyan tapasztalatot szerezzenek, ami szerintünk hiányzik a közoktatásból, vagyis három percben mondjanak véleményt egy témáról” – mondta el Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke. Ez felnőtt politikusként is kihívás, tette hozzá.A szervezők emellett arra kíváncsiak, hogy hogy jelenik meg Mátyás király értékrendje a fiatalok gondolkodásvilágában, és hogyan kommunikálják ezt. A 2018-as Mátyás király-emlékévet folytatva az egyik legnépszerűbb magyar történelmi személyiséghez fűződő legendákat választották a szervezők, amely azért is kézenfekvő, mert a Mátyáshoz köthető értékek ma is jelen vannak, ezek a mai fiatalok szemében is „királyak”, náluk jobban senki nem háborodik fel például az igazságtalanság hallatán.

Sokat változott a fiatalok kommunikációja az utóbbi években, a Facebook helyét átvette a Snapchat, az Instagram és a Youtube, tinédzserek hatalmas összegeket keresnek videocsatornák működtetésével, miközben az oktatás nem tud mit kezdeni ezzel a világgal, mutatott rá Oltean Csongor, a MIÉRT-elnöke. „A 2000 után született fiatalokat igenis rá lehet venni arra, hogy csapatban gondolkozzanak, kulturális értékeket közvetítsenek” – hangsúlyozta. A verseny célja a középiskolásokra jellemző „lájkvadászatot” összekapcsolni a Mátyás-kultusz népszerűsítésével.

Az online mesemondó versenyre 13-19 év közötti fiatalok jelentkezhetnek egyénileg vagy legfeljebb háromtagú csoportokban, a legfeljebb háromperces videókat pedig május 30-ig várják a verseny Facebook-oldalára üzenetben csatolt linkként, vagy az igazsagos@matyaskiraly.ro címre. A tét egy GoPro kamera, egy OSMO sportkamera és egy Mátyás? Király! álruhaszett. A verseny részletei ide kattintva olvashatóak.A videók kiértékelésénél hatvan százalékban az öttagú szakmai zsűri véleménye, negyven százalékban pedig a lájkok, megosztások száma és a nézettség számít. A zsűrit elsősorban a kreativitás és az újszerűség érdekli, a videó képminősége kevésbé számít, telefonnal is lehet dolgozni, a hossz betartása, a vágás minősége viszont igen, tudtuk meg.

Az arculattal azt szerették volna hangsúlyozni, hogy nincsenek határok, nyugodtan hozzá lehet nyúlni a „szent” történelmi értékekhez, Mátyás király bármilyen álruhába bújhat, ami a fiatalokhoz közel áll, emelte ki Hegedüs Csilla. Az RMDSZ kultúráért felelős alelnöke szerint az Örökségünk Őrei vetélkedő tapasztalata alapján a fiatalokon keresztül vissza lehet hozni a köztudatba olyan értékeket, amelyekről már az idősebb generáció is megfeledkezett.

Kapcsolódók

Kimaradt?