banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Negyedéves beszámolót és terepszemlét tartott Nagyváradon Cseke Attila fejlesztési miniszter

Az RMDSZ kormányra lépése, illetve a fejlesztési és közigazgatási minisztérium vezetőjeként a beiktatása óta eltelt időszak munkájáról számolt be Cseke Attila tárcavezető pénteki nagyváradi sajtótájékoztatóján. A Bihar megyei RMDSZ elnöke sorra vette azokat a legfontosabb kezdeményezéseket, amelyekre miniszterként közvetlenül ráhatása van.

Sürgős lépések az építkezési szakértők hiányának megoldására

A tárcavezető elsőként az építkezési szaktanácsadók és tervezési szakellenőrök vizsgáztatását szabályozó előírások módosításáról beszélt. Mint mondta, a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium módosít az előírásokon és hamarosan új vizsgát ír ki, a javasolt módosításokat tartalmazó rendeletet pedig már közvitára bocsátották, megtalálható a minisztérium hivatalos internetes oldalán.

Cseke Attila fejlesztési miniszter az RMDSZ Bihar megyei székházában megtartott sajtótájékoztatón | A szerző felvételei

Az építkezési szaktanácsadók és tervezési szakellenőrök feladata ellenőrizni a tervrajzok és az épületek szerkezeti biztonságát, a tűz- és földrengés-biztonsági intézkedések, illetve a higiéniai és energetikai előírások betartását.

Cseke Attila kiemelte, a minisztérium nyilvántartása szerint jelenleg 572 építkezési szaktanácsadó munkavégzése engedélyezett Romániában különböző felügyeleti szakterületeken, ezeknek azonban több mint fele 70 év feletti és további 22 százaléka 60–70 év közötti. Tűzvédelmi szakértő csupán 18 van a fővárosban és további 23 országszerte, míg 24 megyében egyáltalán nincs tűzvédelmi szakértő.

Építkezési törvénykönyvet dolgoznak ki az egyszerűbb engedélyeztetésekért

Nagyváradi sajtótájékoztatóján Cseke Attila felelevenítette, az RMDSZ javaslatára fogadta el a kormány az új településtervezési, településrendészeti, valamint építkezési törvénykönyv kidolgozásához szükséges irányelveket tartalmazó kormányhatározatot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az új törvénykönyv 21 hatályos törvényt, kormányrendeletet, határozatot és miniszteri rendeletet összesít. Egyértelműsíti a rendelkezéseket, a szakterminológiát, és nem utolsó sorban egyszerűsíti a területrendezéssel és építkezéssel kapcsolatos engedélyeztetést. Ennek első lépése az a kormányhatározat, amelynek alapján a minisztérium kidolgozhatja az új, átfogó törvénykönyv-javaslatot.

Egy főépítész több települést is felelősséget vállalhat

Közvitára bocsátotta a fejlesztési minisztérium azt a sürgősségi rendelet-tervezetet, amely révén el egy főépítész több településen is elláthatja feladatát, elevenítette fel Cseke Attila. Tudatta, jelenleg az ország 14 megyéjében, 49 megyei jogú városában és 140 városában nincs főépítész, a legnagyobb hiány mégis vidéken van: 2843 községben nincs főépítész. Bihar megyében a 101 önkormányzatból pedig mindössze ötnél van betöltve ez a tisztség.

Az RMDSZ javaslatára egy főépítész több településen is felelősséget vállalhat, illetve a községekben a főépítészi feladatokat elláthatja egy olyan önkormányzati alkalmazott is, aki a településtervezés, településrendészet és építkezés területén diplomát szerzett. A tervezet kimondja, hogy a hatályos szabályozás értelmében szükséges hét év szolgálati idő helyett a megyei rangú városokban és városokban öt, a községekben dolgozó főépítészek esetében három év is elégséges. A minisztérium ugyanakkor függetleníti a főépítészi tisztséget a főépítészek rendjének kötelező engedélytől

Prioritás a bölcsődeépítési program

A tárcavezető a Bihar megyei sajtónak is bemutatta a minisztérium által elindított bölcsődeépítési programot. Cseke Attila tudatta, országos szinten mintegy kétszáz kisdedóvót szándékoznak felépíteni, ennek a becsült összköltségvetése 370 millió euró. A miniszter elmondta, a források rendelkezésre állnak, és hamarosan elkészül a minisztériumi projekt megvalósíthatósági tanulmánya is. Az önkormányzatok, amelyek pályázhatnak majd a bölcsődeépítésre, ki kell jelöljék a megfelelő területet a beruházás számára, továbbá a helyhatóságok feladata lesz az építmények közművesítése is. Cseke Attila ugyanakkor tudatta, a települési önkormányzatoktól kérnek majd egy kimutatást arról is, hogy az illető helységben hány gyermek született, ezzel igazolva a bölcsődeépítés szükségességét.

A fejlesztési minisztérium három különböző méretű ingatlant tervez. A kisebb, 40–50 gyermek befogadására alkalmas 1000 négyzetméteres épület körül legalább 500 négyzetméternyi szabadtéri játszótér lesz. A közepes méterű kisdedóvóban 60–70 gyermek számára lesz elegendő hely, míg nagyobb, 100–110 gyermek számára épülő bölcsődét 1800 négyzetméteresre tervezik.

Cseke Attila emlékeztetett, a bölcsődei helyek számát tekintve Románia az utolsó helyen áll az Európai Unióban. A városokban is kevés a bölcsőde, vidéken, a kisebb községekben vagy falvakban pedig szinte egyáltalán nincsenek ilyen intézmények. Példaként említette, hogy Szilágy megyei látogatása során derült ki, a Szilágyságban mindössze egyetlen óvoda működik Zilahon nyolcvan férőhellyel.

Miniszteri vizit az épülő nagyváradi sportcsarnokban

A tervezett ütemben halad az új nagyváradi sportcsarnok építése – jelentette ki helyszíni szemléje után Cseke Attila. Jelenleg az építési munkálatok 82 százalékával végzett a kivitelező, így tartható a június végi időpont, amikor a fejlesztési minisztérium átadhatja Nagyvárad önkormányzatának az elkészült beruházást.

Az egykori ócskapiac helyén épülő új sportcsarnok kézilabdameccsek esetén legalább 5200 férőhellyel rendelkezik, kosárlabda idején legalább 5500 ülőhelyet tudnak biztosítani, míg nem sporteseményeknek számító rendezvényeken, koncerteken legalább 7200 férőhely áll majd rendelkezésre. A befektetés értéke közel 120 millió lej, ezt a szaktárca a saját költségvetéséből finanszírozza.

Florin Birta nagyváradi polgármester köszönetet mondott Cseke Attilának a minisztériumi támogatásért

A terepszemlén jelen lévő nagyváradi polgármester, Florin Birta megköszönte Cseke Attilának a támogatást, és tudatta, a kormánytól további tízmillió lejt kapott a bihari megyeszékhely arra, hogy a sportcsarnok környezetét is rendbe tegye. Ez egyébként is a város feladata lett volna, azonban a helyi költségvetés terhelése helyett kormánytámogatást vettek igénybe a munkálatok elvégzésére.

Birta szerint ha nyár közepére elkészül a sportcsarnok, őszre befejezik a parkolók, utak megépítését és a sétányok, közvilágítás, zöldövezetek kialakítását is.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?