Cseke Attila: még idén nyáron elkészül az új nagyváradi sportcsarnok

A Nagyváradon épülő új sportcsarnokhoz látogatott el szombaton hivatalos vizit keretében Cseke Attila fejlesztési miniszter, aki Florin Birta polgármester és a kivitelező cég képviselőjének társaságában tekintette meg a beruházást.

Az új, több mint ötezer férőhelyes nagyváradi sportcsarnok az ócskapiac helyén épül a fejlesztési minisztérium hatáskörében működő Országos Befektetési Ügynökség beruházásaként. Cseke Attila tudatta, a befektetés értéke 112 millió lej, és ezt a szaktárca a saját költségvetéséből fedezi. A munkálatok befejezésére a kivitelezési szerződésben foglalt határidő 2021. június 30.

Több mint 110 millió lejből épül meg Nagyvárad új sportcsarnoka | A szerző felvételei

A Nagyváradi Polgármesteri Hivataltól azonban érkezett egy módosítási kérelem, amelynek alapján némileg át kellett tervezni a játékteret, ugyanis a tervek 2016-os elkészítése óta változtak a nemzetközi sportszabályok, és ezekhez kellett igazítani a pálya megépítését, valamint modern hangosítási berendezéssel is kell látni a komplexumot, ez összesen 5,5 millió lejnyi plusz tételt jelent – magyarázta a helyszínen Cseke Attila.

A tárcavezető szerint a sportcsarnok építésének eddig mintegy hetven százalékával végeztek. A fejlesztési minisztérium támogatja ezt a projektet, hogy határidőre be lehessen fejezni, a szükséges forrásokat a megfelelő időben átutalja, mondta Cseke Attila. Kiemelte, erre a komplexumra rég szüksége van a nagyváradiaknak és a Bihar megyeieknek.

Az új sportcsarnok kézilabdameccsek esetén legalább 5200 férőhellyel rendelkezik, kosárlabda idején legalább 5500 ülőhelyet tudnak biztosítani, míg nem sporteseményeknek számító rendezvényeken, koncerteken legalább 7200 férőhely áll majd rendelkezésre.

Cseke Attila ugyanakkor felsorolta a többi olyan nagyváradi beruházást is, amelyek a fejlesztési minisztérium finanszírozásával valósulnak meg. Ezek között említette a Kolozsvári úton mintegy 7 millió lejből megépülő első kategóriás, vagyis 13 ezer négyzetméternél nagyobb sportkomplexumot, a váradőssi Cazaban utcán építendő fedett uszodát, amit 11 millió lejből hoz létre a minisztérium, egy új egyetemi bentlakás építését a Nagyváradi Egyetem részére 99,5 millió lejből.

Florin Birta nagyváradi polgármester szerint az új sportcsarnok építése a példája annak a jó kapcsolatnak, amit a polgármesteri hivatal ápol a fejlesztési minisztériummal. A városgazda elmondta, az önkormányzatnak mintegy húsz százalékos önrésszel, 5,2 millió euróval kell beszállnia a beruházásba, amiből az új épület környezetét kell rendbe tenniük, és a parkolóhelyeket, sétányokat, járdákat, közvilágítást kell megoldaniuk.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?