banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Com’ON Sepsi: fiatalokat kérnek fel, hogy „tegyenek hozzá” a városhoz

„Te vagy a város, tegyél hozzá!”– ezzel a felhívással indították útnak Sepsiszentgyörgyön a Com’ON Sepsi nevű programot. Sepsiszentgyörgy önkormányzata és a Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület harmadik alkalommal hirdette meg az úgynevezett közösségi részvételi programot, amelyben Sepsiszentgyörgyön élő, dolgozó vagy tanuló fiatalok ötleteit várják augusztus 31-ig a www.comonsepsi.ro oldalon.

A beérkező kulturális, társadalmi és egyéb kreatív ötleteket, tevékenységeket közönségszavazásra bocsátják, és a legtöbb szavazatot kapó 32 kezdeményezést egyenként 2600 lejig terjedő összeggel finanszírozzák, hogy a tervezett tevékenységet meg tudják valósítani. A 14-35 éves fiatalokból álló informális csoportok fogalmazhatnak meg ötleteket, tevékenységjavaslatokat, ám fontos, hogy olyan programokat szervezzenek, amelyeken a részvétel ingyenes, illetve már a tervezés során figyelembe kell venniük az aktuális járványügyi előírásokat is.

A Com’ON Sepsi program a részvételi költségvetés elveit követi, vagyis a város lakosságát vonják be a döntési folyamatba arról, hogy hogyan lehetne optimálisan elkölteni a költségvetés egy meghatározott részét. „A Com'ON Sepsi programmal azt a fiatal társadalmi réteget szeretnénk megszólítani, akik szeretnének ötleteket megvalósítani itthon, de mindig hiányzott valami ahhoz, hogy életbe léptessék ötletüket, tervüket” – nyilatkozta Antal Árpád polgármester.

Idén öt kategóriában várnak ötleteket

A Közösség kategóriába olyan kezdeményezéseket lehet javasolni, amelyek új élményt visznek a sepsiszentgyörgyi lakosok életébe, lehetőséget teremtenek a konstruktív vitára és ötletcserére. Az Élettér kategóriába olyan szemléletformáló akciókat javasolhatnak, amelyek a környezettudatos gondolkodást és cselekvést segítik elő. A Tudás kategóriába az egyének és csoportok közötti tapasztalatszerzéshez, szakismeretek átadásához hozzájáruló kezdeményezések tartoznak majd.

Az Alkotás kategóriába olyan ötletek kerülhetnek, amelyek újat hoznak létre művészeti vagy más területen. Az Életmód kategóriába kerülnek azok a kezdeményezések, amelyek motiválják a sepsiszentgyörgyieket a testi, szellemi és lelki értelemben vett egészséges életvitelre. A közösségszavazás után finanszírozásra kiválasztott kezdeményezéseket idén szeptember 20. és november 30. között kell megvalósítaniuk.

A két korábban Com'ON Sepsi több mint 50 programot eredményezett közel 100 önkéntes fiatal mozgósításával.

(Címlapkép: Com'ON Sepsi)

Kapcsolódók

Kimaradt?