A romániai fiatal felnőttek több mint fele még mindig a szüleivel egy háztartásban él

A 18 és 34 év közötti román állampolgárok közül 3,88 millióan még mindig a szüleikkel élnek, derül ki az Eurostat által készített felmérésből. A mamahotelben lakók többsége férfi, valamivel több mint 2 millió, míg a fiatal nők közül 1,8 millióan élnek a felmenőikkel egy háztartásban.

Százalékos arányban ez az érintett korosztály 56,4 százalékát jelenti. Románia – a többi uniós tagállamhoz viszonyítva – e tekintetben egyébként elég jó helyen áll, ugyanis a mamahotelben élők többsége az észak-európai államokból (Dánia, Finnország, Norvégi és Svédország) kerül ki. A szülői házban maradás elterjedtségének főként gazdasági okai vannak: a fiatal felnőttek többsége az egyedülálló szülőjével él egy háztartásban, akinek gondozásra is szüksége van.

Vannak szélsőséges esetek is: egy New York-i házaspár például nemrég a bírósághoz fordult, hogy rendeljék el, fiuk költözzön saját lakásba. A szülők beperelték 30 éves gyermeküket, aki nem akarta elhagyni a családi fészket, nem járult hozzá a rezsiköltségekhez és a házimunkához sem – írja a BBC.

A HotNews.ro által szemlézett felmérésben megjegyzik, hogy 20 évvel ezelőtt még 66 havi átlagfizetés összegyűjtésére lett volna szükség egy bukaresti garzonlakás megvásárlásához, mára azonban már 70 havi átlagbért tesz ki ennek ára. A fiatalok saját lakás vásárlására vonatkozó reményei egyre csökkennek.

Míg 2000-ben a romániai átlagkereset 105 euró volt (egy euró 20 300 lej, új lejben 2,3 lej) és egy bukaresti garzonlakás 7000 euróba került, addig 2020-ban egy ugyanilyen garzon 48 000 euróba kerül, míg az átlagkereset csak 680 euró.

(Címlapkép: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?