banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Ciolacu a választások összevonásáról: nem prioritás

Marcel Ciolacu miniszterelnök, a PSD elnöke pénteken Nagybányán a választások esetleges összeolvadásával kapcsolatban azt mondta, hogy „ez a téma nem prioritás a romániaiak számára”, hiszen senki sem állította meg az utcán, hogy a választások összevonásáról kérdezze.

„Az egyik az egyes pártokon belüli vita, a másik a koalíción belüli vita. Nézzük meg, mit akarnak elsősorban a románok. Az én szemszögemből nézve a románok számára nem prioritás semmilyen összevonás. Senki nem állított meg az utcán (...), hogy az összevonásról kérdezzen, mindenki az életszínvonalról kérdez” – mondta Ciolacu, amikor újságírók a választások esetleges összevonásáról és arról kérdezték, hogy a koalícióban szóba kerül-e ez a téma.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a választások összevonásáról, Ciolacu azt válaszolta: „majd megtudjuk a választóktól!” A kormányfőt a PSD és a PNL esetleges közös államfőjelöltjéről is kérdezték. „Előbb lépjünk túl az európai parlamenti választásokon” – hangzott Ciolacu válasza. 

Fotó: Borsi Balázs

A Nemzeti Liberális Párt azt szeretné, ha egy időben – június 9-én – tartanák az európai parlamenti és a helyhatósági választásokat. Ez a helyhatósági választások előrehozását jelentené, különben azok szeptember végén esedékesek, de a javaslatról a kormánykoalícióban még nem született döntés.

A PNL szerint a két választás összevonásának a tétje az lenne, hogy a polgármesterek az európai parlamenti választásokra is példásan mozgósítsanak. A liberálisok már tavaly óta szorgalmazzák a négy választási forduló egy részének összevonását, mert a tapasztalatok szerint az erős polgármestereik közül sokan nem mozgósítanak megfelelően azokon a választásokon, amelyek nem közvetlenül a hivatalukhoz kapcsolódnak, így az európai parlamenti és a parlamenti választásokon sem erőltetik meg magukat.

Az RMDSZ ugyanakkor nem támogatja a PNL javaslatát. Csoma Botond, a szövetség képviselőházi frakcióvezetője szerint egy ilyen megoldás káoszt okozna az önkormányzatokban. „Így is elég nagy a káosz az önkormányzatokban, ezt fokozná, ha összevonnák a két választást, és már júniusban döntenénk a helyi tanácsok összetételéről és a polgármesterkről” – mondta a Maszolnak az RMDSZ szóvivői pozícióját is betöltő politikus.

Csoma Botond arra emlékeztetett, hogy az önkormányzati képviselők és a polgármesterek mandátuma szeptemberben jár le, egy júniusi választással három hónapos „párhuzamos valóság” alakulna ki, mivel a hivatalban lévő településvezetők, tanácsosok mellett megjelennének az újonnan megválasztottak. „Gondoljunk bele, mi történik ott, ahol egy új polgármestert választanak, de a régi hivatalban marad még három hónapig. Hogyan zajlanának ilyen körülmények között a helyi szintű koalíciós tárgyalások?” – tette hozzá a frakcióvezető.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?