Ciolacu a nyugdíjemelésről: meggyőződésem, hogy elő tudjuk teremteni a teljes összeget

A képviselőház által hétfőn este elfogadott nyugdíjtörvény „korrekt, kiszámítható és fenntartható”, és hosszú időn át érvényben lesz, jelentette ki a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu.

Ciolacu azt mondta a parlamentben, a nyugdíjtörvény közel 4 800 000 román állampolgárt érint. Tájékoztatása szerint jövő évben két nyugdíjemelés lesz: az első lépésben január elsején 13,8 százalékkal nő a nyugdíjpont értéke, a második lépésben 2024. szeptember elsején ismét nőnek a nyugdíjak az új képlet szerinti újraszámolás nyomán.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e anyagi fedezet a törvény gyakorlatba ültetésére, Ciolacu azt felelte, hogy a 4,8 millió romániai nyugdíjas 80 százaléka 3000 lejnél, 60 százaléka 2000 lejnél is kisebb nyugdíjat kap jelenleg. „A román államnak biztosítania kell ezt a forrást. Szilárd meggyőződésem, hogy a költségvetési törvény kidolgozásakor elő fogjuk tudni teremteni a teljes összeget” – felelte a miniszterelnök.

Ciolacu azt is kijelentette, hogy a nyugdíjtörvény nem fogja maga után vonni a társadalombiztosítási hozzájárulások növelését, és hogy a tervezetről egyeztettek a Világbankkal és az Európai Bizottsággal.

A képviselőház hétfőn fogadta el döntő házként az új nyugdíjtörvény tervezetét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?