Ciolacu: január 1-jétől életbe léphet az új nyugdíjtörvény, előbb a kisebb nyugdíjak nőnek

Marcel Ciolacu miniszterelnök tervei szerint jövő év elejétől életbe fog lépni az új nyugdíjtörvény, és „legalább az inflációs rátával megegyező” nyugdíjemelés várható, de előbb a kisebb összegű juttatásokat növelik.

Fotó: Ciolacu Facebook-oldala

A kormányfő az Antena 3 CNN televíziónak nyilatkozva hétfő este elmondta, a kormány és az Európai Bizottság (EB) is úgy véli, hogy a jelenlegi romániai nyugdíjrendszer méltánytalan, ezért az új törvény kidolgozásakor elsősorban a társadalmi egyensúly helyreállítására törekednek. Ciolacu tervei szerint az új jogszabályt még ebben az évben elfogadják, hogy léphessen életbe 2024. január 1-jétől.

Ciolacu beszámolt arról is, hogy előbb a kis összegű nyugdíjakat növelik. Ugyanakkor az emelés mértéke eltérő lesz a kis és nagy összegű nyugdíjaknál. Amikor arról faggatták, hogy milyen arányú nyugdíjemelést mérlegelnek, a miniszterelnök azt mondta, „legalább az inflációs rátával megegyező” nyugdíjemelésre lehet számítani. „Majd meglátjuk az év végén, vélhetően novemberben, amikor elkészül az új törvény” – fogalmazott.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?