Kelemen Hunor: Teljesen normális gesztus a román és a magyar kormányfő találkozója

Magánebéden fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt Marcel Ciolacu román kormányfő szerdán Bukarestben – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A Maszol megtudta, a román miniszterelnök pénteken hívta meg magyarországi hivatali kollégáját, és mindössze három nap volt arra, hogy megszervezzék a miniszterelnöki találkozót. Legutóbb 2010-ben találkozott a román és a magyar kormányfő, Orbán Viktorral akkor Emil Boc tárgyalt.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök székelyföldi, tusványosi látogatásáról értesülve határozott úgy Marcel Ciolacu román kormányfő, hogy meghívja hivatali kollégáját Bukarestbe egy személyes találkozóra. A két miniszterelnök részére megszervezett ebéden jelen volt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter is.

A találkozó elsősorban informális volt, az ismerkedésen volt a hangsúly. Kelemen Hunor a Maszolnak elmondta, a meghívást és annak elfogadását teljesen normális gesztusnak tartja. A két kormányfő és az RMDSZ elnöke a miniszterelnöki rezidencián ebédelt, melynek alkalmával egyrészt a közös érdekekről, gazdasági beruházásokról tárgyaltak, illetve a schengeni csatlakozásról és nagy közös projektek megvalósításáról.

„Szükség van olyan közös projektekre, amelyek a mindennapi kis súrlódások ellenére is a két ország polgárait segítik mind gazdasági mind személyes kapcsolatok bővítésének tekintetében” – mondta Kelemen Hunor. Szerinte a beszélgetés „nagyon kellemes” hangulatú volt: „egy ilyen alkalom jó lehetőség arra, hogy a következő időszakban a kormányközi kapcsolatok erősödjenek”.

A megbeszélésen szó esett a romániai kisebbségi kérdésről is. Kelemen Hunortól megtudtuk, Marcel Ciolacu elmondta, hogy „az RMDSZ jó partner és sajnálja, hogy nem tudjuk együtt folytatni a kormányzást, és látja, hogy az RMDSZ képviseli az erős erdélyi magyar közösséget”.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

„Annak, aminek el kellett hangzania, elhangzott” – jelentette ki Kelemen Hunor. Hangsúlyozta: mivel a román és a magyar miniszterelnök között legutóbb 2010-ben volt egy találkozó, akkor Emil Boc és Orbán Viktor között, „nagyon fontos az, hogy Orbán Viktor most elfogadta Marcel Ciolacu meghívását és legalább annyira fontos, hogy érkezett ez a meghívás”.

A miniszterelnöki palotában elköltött ebédet megelőzően, amikor Orbán Viktor megérkezett Bukarestbe, négyszemközt találkozott Kelemen Hunorral, akivel „a szokásos ügyeiket” tekintették át.

Orbán Viktor Bukarestből Tusnádfürdőre, a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor helyszínére utazik tovább - közölte a sajtófőnök.

Orbán Viktor egyébként szombaton tarja meg tusványosi beszédét, amelyben a béke várhatóan hangsúlyos szerepet kap. Ahogy arról beszámoltunk, magyarellenes provokátorok a tusnádfürdői szabadegyetemet is célba vették. Mihai Tîrnoveanu, a Nép Útja (Calea Neamului) vezetője hétfőn Facebook oldalán közölte, hogy az Ortodox Testvériséggel (Frăția Ortodoxă) közösen egy molinót és román nemzeti színű zászlókat emelnek a magasba a szombati előadáson. Csakhogy a szervezők regisztrációhoz kötik a belépést. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?